ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillhör allmänbildningen

Klas Ekman · 18 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sopranos – The complete series (Warner)

Själva lådan är snygg men lågmält utformad. Innehållet däremot kommer förmodligen aldrig att lämna oss någon ro.

Även långt in i framtiden lär David Chases ”Sopranos” ha en självskriven topplacering på listorna över världens bästa tv-serier. Det känns därmed nästan lite tråkigt att än en gång påminna om att den verkligen platsar där. 

Men vad ska man göra? Det här är ju inte bara en dvd-box, det här materialet tillhör allmänbildningen. När vi väl börjar leka med tanken på att sammanställa en kanon över tv-serier kommer ”Sopranos” att utgöra själva fundamentet.

Trots alla de märkligt älskvärda rollfigurerna har kriminalitet sällan känts lika ångestridet och osexigt som här, oavsett hur många besök på strippklubben Bada Bing som Tony Soprano och hans vänner  än hinner med per avsnitt.

Ett praktverk

Berlin Alexanderplatz (Scanbox)

Det vore ett tjänstefel att inte skriva om den här lyxutgåvan av Rainer Werner Fassbinders mastodontserie om Franz Biberkopfs missöden under Weimartiden. Som dvd-utgåva är den inget annat än ett praktverk, och rent filmiskt är den bättre än så.

Att titta på helvetet

Oz – Complete series (Paramount)

Barry Levinson och Tom Fontana låg bakom ”Uppdrag mord”, tv-serien som byggde på en strålande reportagebok av David ”The Wire” Simon. Den serien var magstark och sannerligen ingen promenad i parken, men fängelseskildringen ”Oz” är som att titta på helvetet.

Atmosfär som håller

Det susar i säven (Scanbox)

Årets ”En förlorad värld”. Den här långa dockfilmatiseringen av Kenneth Grahames barnbok från 1908 är precis lika utsökt vacker och atmosfärisk som den var när den första gången sändes på svensk tv, för drygt 20 år sedan.

Dold samhällskritik

Myazakiboxen (Panvision)

En mycket enkel pappkartong som samlar dubbeldisc-utgåvorna av Hayao Myazakis fyra mest älskvärda filmer ”Kikis expressbud”, ”Spirited away”, ”Min granne Totoro” och ”Det levande slottet”. Under sin fantasisprudlande yta är Myazakis ofta påfallande samhällskritisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Klas Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro