ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillräckligt bra för en riktig snobb

Jonas Cramby · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016

Ostra Matsal & Bar serverar fisk och skaldjur som tillfredsställer den mest kräsna göteborgare. Till och med på en måndag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ostra Matsal & Bar på Birger Jarlsgatan.
Ostra Matsal & Bar på Birger Jarlsgatan.Foto: Isabel Svensson

RECENSION: Ostra Matsal & Bar – 4 glober

Min kompis Oskar är en matintresserad göteborgare i Stockholmsexil och som sådan är han naturligtvis något av en fisksnobb. Två av hans käpphästar är till exempel att a) aldrig äta fisk på en måndag och b) aldrig äta fisk om han befinner sig, som han säger lite vitsigt, ”öster om Heden”.

Därför muttrar han naturligtvis en del när jag tar med honom till en småtråkig hotellrestaurang på Birger Jarlsgatan ­och till på köpet på en måndag.

Ostra Matsal & Bar, som ligger i Hotel Stureplans lokaler, har dock potential att överraska. Kökschefen Johan Holmberg är nämligen inte bara erfaren krögare och tvättäkta göteborgare, eftersom han också ansvarar för maten på lyxtåget Blå Tåget kan han varje dag också skeppa pinfärsk fisk och skaldjur från Sveriges framsida.

Vi slår oss ner. Miljön på Ostra är klassiskt hotellig och gammaldags småtjusigt med klirrande bestick och stilla pianoklink i högtalarna. Personalen är dock tillräckligt trevlig och personlig för att atmosfären också skulle kunna beskrivas som ”avspänt elegant”.

Det är långt ifrån fullt i matsalen men tillräckligt många av de andra gästerna pratar göteborgska för att jag ska tänka att det kanske är hit de går, när de får hemlängtan? Ja, jag ser till och med ett exempel på en äkta urgöteborgare: en solariebrun, slingad 40-årig man i vit pikétröja fylld av sponsorloggor från en seglingstävling. Det känns mycket exotiskt.

Till förrätt äter jag en underbart krämig ostronsoppa med laxtartar och inlagd gurka medan min kompis Oskar hugger in på lite sotade havskräftor med grönärtsmousse och löjrom.

Det här är det bästa jag vet, säger Oskar och petar ut det sista köttet ur kräftstjärten, som en hund med ett märgben. Till huvudrätt väljer han kummel med bladspenat, brynt smör och pepparrot medan jag slår till på en skinklindad torsk med skogssvampsrisotto och rödvinssky. Den är så allmängiltigt god att jag inte kan hålla mig från att utstöta ett par spridda ”mmm”.

Min kompis Oskar, däremot, är tyst under hela måltiden. Hur var din kummel då?, frågar jag till slut. Den var, säger han med lite grumlig röst, precis som pappa brukade laga den.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro