ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tilltagande vrede efter avrättningar

TT · 3 Jan 2016
Uppdaterad 3 Jan 2016
Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei säger att "gudomlig hämnd" väntar rivalen Saudiarabien efter avrättningen

Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei säger att "gudomlig hämnd" väntar rivalen Saudiarabien efter avrättningen Foto: TT


De infekterade motsättningarna i Mellanöstern har förvärrats genom Saudiarabiens avrättning av den shiitiske regimkritikern Nimr al-Nimr.Shiitiska regionala ledare antyder hämndaktioner medan EU försöker lugna känslorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Iranska demonstranter har stormat den saudiska ambassaden i Teheran och landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei säger att "gudomlig hämnd" väntar rivalen Saudiarabien efter avrättningen, skriver Reuters. Även från Irak och Libanon kommer rasande uttalanden och protestdemonstrationer noteras i Bahrain, Pakistan och Indien, enligt AFP.

Samtidigt manar Irans utrikesdepartement till lugn. Dussintals personer greps efter att en folkmassa stormat den saudiska ambassaden, där möbler slogs sönder och flera bränder anlades. Flera bedömare tror dock att upploppen vid saudiska beskickningar knappast skett utan regimens goda minne.

Väntar konkret åtgärd

Enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi kan varningen för "gudomlig hämnd" vara ett tecken på att Iran kommer att vidta någon konkret åtgärd som svar på avrättningen. Jemen — där Saudiarabien leder en allians som flygbombar Iranstödda rebeller — skulle kunna bli skådeplats för en hämndaktion.

- I och med att man skrikit så högt kommer nog något mer att hända. Kanske en upprepning av det som hände för några månader sedan, när Huthirebellerna genomförde en raketattack mot en bas där ett 40-tal saudiska, bahrainska och emiratiska officerare och soldater dödades, säger Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till TT.

Bland andra USA, EU och FN-sekretariatet har tagit avstånd från avrättningarna. Utrikesminister Margot Wallström instämmer i ett mejl till TT och manar både Iran och Saudiarabien till återhållsamhet.

"Rimliga" reaktioner

Trots allt bedömer Mohammad Fazlhashemi att reaktionerna efter avrättningen har hållit sig "inom rimliga ramar". Och även om situationen eskalerar är varken Saudiarabien eller Iran intresserade av ett fullskaligt krig, enligt honom.

- Men det här kan bli ett tillfälle där proxykriget (krig genom ombud) i Jemen kan intensifieras.

På Saudiarabiens sida finns Förenade arabemiraten, Kuwait och Bahrain som försvarar lördagens avrättning av 47 personer anklagade för terrorism. Straffen var nödvändiga för att stå emot extremism, anser de sunnidominerade länderna.

43 av fångarna uppges ha varit sunnimuslimer som avrättades för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003—2006.

Nimr al-Nimr, 56, var en av fyra shiamuslimer som Saudiarabien anser skyldiga till våldsdåd mot myndigheterna från och med den så kallade arabiska våren 2011.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro