ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillverkare fasar ut sina nickelmobiler

Ola Jacobsen · 12 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

"Vi har utvecklat nickelfria telefoner"

klar

Artikellänk är kopierad

Flera populära mobiltelefoner innehåller skadliga mängder nickel. Något som kan ge upphov till kontaktallergi. Samsungs telefon L 700 är värst, ringen runt navigationsplattan innehåller 40 gånger mer nickel än EU:s gränsvärden. •• Varför använder Samsung nickel över huvud taget i mobilerna?– För designsyften. Det är vissa delar, som ringen runt navigationsknappen på L 700, som är täckta av en legering av koppar, nickel och krom. Det är ytor som ser ut som metall. Men sedan är det olika skyddslager utanpå legeringen. Självklart respekterar Samsung alla de riktlinjer som finns, säger Erik Johannesson, nordisk pr-chef på Samsung. •• Men vad är nickel bra för?– Det är helt enkelt för att möta konsumeternas krav på hur telefonerna ska se ut. Det här är en lösning, säger Erik Johannesson.•• Vad har ni för alternativ?– Vi har bara en begränsad användning i dag. Vi har utvecklat flera nickelfria mobiler och arbetar på att erbjuda betydligt fler, säger Erik Johannesson. Även Nokia har flera mobiler med för höga halter av nickel. I ett uttalande skriver företaget.– Både Nokia 6300 och E65 har genomgått omfattande tester hos oberoende experter för att säkerställa att de uppfyller gällande regler.

Nokia skriver också att företaget har omkring 90 mobiltelefoner som inte har någon nickelplättering och alltså är helt fria från nickel på ytan.  – För att erbjuda ännu fler telefoner för nickelallergiker i framtiden fasar vi frivilligt ut användningen av nickel på ytan hos våra nya mobilmodeller, skriver Nokia. För extremt nickelkänsliga har Nokia flera telefoner helt utan metallegeringar, som Nokia 6210 och 1208.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro