ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillverkare kan stämmas för rostiga spårvagnar

Patrick Ekstrand · 13 Feb 2013
Uppdaterad 13 Feb 2013
Tillverkare kan stämmas för rostiga spårvagnar

Tillverkare kan stämmas för rostiga spårvagnar Foto: Lena Garnold


Rost på de nya spårvagnarna kan vara ett mycket allvarligt problem. I eftermiddag står det klart hur många av de 40 vagnar som togs ur trafik i går för att kontrolleras som är rostangripna.

klar

Artikellänk är kopierad

När problemet uppmärksammades förra veckan var flera vagnar så pass rostiga att de var en säkerhetsrisk.

– Trafiksäkerhet tummar vi aldrig på och därför gör vi insatser omgående, säger Lars-Börje Björfjäll, vd på Göteborgs Spårvägar. – Det är ett korrosionsproblem som vi måste ta på allvar, säger Birgitta Hellgren, trafikdirektör på Trafikkontoret. – Fyra av fem hade så pass allvarliga rostskador att vi av trafiksäkerhetsskäl valde att plocka dem ur trafik.

När Västtrafik i går meddelade på webbsajten att det råder vagnsbrist kommenterade besökare nyheten. Ingen var glad. Någon konstaterade att man får räkna med problem om man köper italiensktillverkade fordon.

Hellgren säger att det viktigaste just nu är att få trafiken att fungera. I nästa skede kan det bli tal om att stämma tillverkaren. – Men det finns också något som heter rostindex, som är ganska högt här, säger Hellgren och konstaterar att hon blev varse om begreppet när hon flyttade hit norrifrån med en bil i bagaget.

I värsta fall får de gamla trotjänarna kallas in. – Det är en himla tur att vi har kvar dem, säger Hellström om 50-åringarna som verkar ha klarat sig bättre trots att rostindex inte är något modernt påfund. – Det är klart att det finns rost på dem, men inte i konstruktionen på det här sättet, vad jag vet.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro