ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tima, 10, pratade för dålig svenska – petades från laget: "Blev ledsen"

Alva Forsberg Fierro · 18 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016
Timas familj fick ett ett sms från lagledaren i fotbollslaget där det stod att han inte längre kunde vara med.

Timas familj fick ett ett sms från lagledaren i fotbollslaget där det stod att han inte längre kunde vara med. Foto:  Caroline Kernen/Sveriges Radio.


10-åriga TIma blev tvungen att lämna fotbollsklubben som han tränade med – för att han inte pratade svenska, skriver P3 Nyheter. Jag blev ledsen. Jag förstod att jag skulle få sitta hemma och göra ingenting, i stället för att spela fotboll”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro och andra medier har tidigare skrivit om familjen vars tioåriga son blev petad från fotbollslaget – för att han inte pratade svenska. Nu har familjen valt att berätta om händelsen och har träffat Sveriges Radios P3 Nyheter.

Familjen, som nyligen flyttat från Lettland till Sverige, ville gärna att sonen Tima skulle spela fotboll i en lokal klubb i södra Stockholm

10-årigen provtränade några gånger med laget men för några veckor sedan fick hans föräldrar ett sms från lagets ledare där de skrev att han inte kunde delta längre för att han inte pratade svenska.

– Jag blev ledsen. Jag förstod att jag skulle få sitta hemma och göra ingenting, i stället för att spela fotboll, säger Tima till P3 Nyheter.

►LÄS MER: 14-årig flicka struntade i bikiniöverdel – fick inte bada

Familjen var på utlandssemester när de fick meddelandet där det bland annat stod:

”Vi har svårt att se att X kan ta en plats i laget om han inte kan språket.”

– Han blev ledsen och sa att han inte ville åka tillbaka till Sverige, att ingen ville leka med honom där. Och så började han gråta, berättar mamman för P3 Nyheter.

Personal på 10-åringens skola blev illa berörda över händelsen.

– Det jag reagerar starkast på är att man stöter ut någon för att den inte kan svenska språket. Hur ska man då kunna lära sig, undrar en lärare.

►LÄS MER: Lärde sig svenska för snabbt – fick inte jobba

Lagledningen uppger att det rör sig om ett missförstånd eftersom laget hade för få spelare och ändå skulle läggas ned. Fotbollsklubbens sportchef säger till P3 Nyheter att det är en lagledare som skrivit sms:et och att personen ”uttryckt sig fel”.

– Det är inget snack om saken. Jag ser över vår policy i klubben, det är inte någonting som vi står för som klubb. Hos oss är alla välkomna, säger fotbollklubbens sportchef.

Efter händelsen har Tima  blivit erbjuden att spela i ett annat lag i klubben.

Tima heter egentligen något annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro