ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tindervåldtäktsman först att fällas efter nya samtyckeslagen

Annica Ögren · 30 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt.

Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt. Foto: Pixabay


En 35-årig man döms för att ha våldtagit sin Tinderdejt, ett ärende som Metro var först med att rapportera om. Domen är den första under samtyckeslagen sedan den trädde i kraft 1 juli i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen och kvinnan, som tidigare var helt okända för varandra, hittade varandra via dejtingappen Tinder och bestämde sig för att ses på en dejt, något som Metro rapporterat tidigare. De träffades i Stockholm i början på september.

Mannen var vid tillfället på affärsresa i Sverige.

Direkt efter att våldtäkten ägt rum ska mannen i konversation med kvinnan i dejtingappen gett uttryck för att det sexuella umgänget mellan parterna inte var frivilligt från kvinnans sida, enligt åtalet.

Konversationen användes som en del av bevisningen under rättegången.

Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för så kallad ”oaktsam våldtäkt”. Det är den första fällande domen sedan samtyckeslagen trädde i kraft 1 juli i år.

– Han dömdes för oaktsam våldtäkt, vilket tillkom i och med den nya samtyckeslagen. Det är väldigt intressant, säger målsägandebiträdet Baharak Vaziri.

LÄS MER: Samtyckeslagen träder i kraft – här är allt du behöver veta

Baharak Vaziri berättar att ”oaktsamhet” innebär att den tilltalade måste försäkra sig om att det legat ett samtycke i varje delmoment och att om det under någon omständighet varit tvetydigt skulle mannen ha försäkrat sig, vilket tingsrätten dömer att han inte har gjort. Därför fälls han.

– Jag och målsäganden är väldigt lättade. Jag har ju rott på fällande dom och jag är glad för att han fälldes för oaktsam våldtäkt.

Tog strypgrepp om kvinnans hals

I domen går bland annat att läsa att ”NN har genomfört samlag samt andra sexuella handlingar jämförliga med samlag med målsäganden som inte deltog frivilligt” och ”Målsäganden deltog i samlaget och de sexuella handlingarna som en följd av att NN tagit ett strupgrepp om målsägandens hals.”

Åklagaren yrkade även att mannen skulle utvisas från Sverige med förbud att återvända på tio år. Tingsrätten delade inte den meningen, men dömer nu mannen till ett års fängelse för våldtäkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro