ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tindra, nio månader, fick en stroke av vattkoppor

Tobias Sahlén · 16 Feb 2014
Uppdaterad 16 Feb 2014

Tindra, nio månader, fick en stroke efter att ha tillfrisknat från vattkoppor. Enligt experterna kan varje år sex, till sju barn drabbas av för blodproppar i samband vattkoppor. – Att en bebis på nio månader skulle kunna få en stroke fanns inte i min värld, säger mamma Eva Samuelsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Mamma Eva och storasyster Livia leker med Tindra.
Mamma Eva och storasyster Livia leker med Tindra.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Familjen Källman Samuelsson, till vardags boende i Ängelholm, åkte till Kramfors för att fira jul. I november hade samtliga tre barn i familjen drabbats av vattkoppor, inklusive Tindra. I slutet av december var hade de tillfrisknat.

Men morgonen den 23 december vaknade Tindra och lät konstigt.

– Hon hann vara vid medvetande i kanske två, tre minuter. Sen fick hon ett krampanfall, berättar Eva.

Tio minuter senare är Tindra, med ambulans, på väg till sjukhuset i Sollefteå. Där får hon ett krampanfall till och skickas snabbt vidare till länssjukhuset i Sundsvall. Och väl där drabbas hon av ytterligare två anfall.

– På julaftonens morgon har hon tappat allt. Koordinationen, hon kan inte sitta, krypa, resa sig eller ens hålla upp huvudet, berättar Eva vidare.

I dag två månader senare, och efter ett otal antal läkarbesök och undersökningar, mår Tindra bra.

– Hon har verkligen haft änglavakt eftersom många barn som råkar ut för detta blir förlamade. Men vi vet ju inte om, eller vilka, följderna blir eftersom Tindra är så liten. Men hon är en fighter, säger Eva Samuelsson som nu vill uppmärksamma andra föräldrar på riskerna.

– Många föräldrar ser gärna att deras barn får vattkoppor så de blir immuna sedan. Men jag önskar ingen att gå igenom det vi har fått göra, säger hon.

Helena Martin, barnhälsovårdöverläkare på Karolinska sjukhuset, bekräftar att vattkoppsinfektioner kan leda till sådana här, mycket allvarliga, biverkningar.

–  Det kan vara hjärniflammation, stroke och hjärnhinneinfektion. Men de är väldigt sällsynta och drabbar främst, men inte alltid, barn som har en större underliggande sjukdom.

Är det farligt att ha vattkoppor?

– För de allra flesta normalt friska barn är det inte farligt. Det anses vara en hanterbar sjukdom som sällan leder till dödsfall, säger Helena Martin.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro