ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tingsrättens svar till JO om färjevåldtäkten: Det är beklagligt

Karl Enn Henricsson · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Kvinnan anmälde att hon utsatts för en våldtäkt under en kryssning i juli 2010.

Kvinnan anmälde att hon utsatts för en våldtäkt under en kryssning i juli 2010. Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå


Den misstänkte våldtäktsmannen efterlystes inte på nästan fem år, trots att han var häktad i sin frånvaro. JO tog upp fallet efter Metros granskning. Tingsrätten menar nu att det är beklagligt” att åtgärder inte dokumenterats.

klar

Artikellänk är kopierad

En misstänkt våldtäktsman glömdes bort att efterlystas i nästan fem år. Efter Metros granskning öppnade Justitieombudsmannen, JO, ett ärende och krävde svar från inblandade myndigheter.

Nacka tingsrätt har nu svarat och anser att den ”huvudsakligen agerat i enlighet med sina rutiner”.

Kvinnan anmälde att hon våldtagits under en kryssning i juli 2010. Åklagaren lämnade in en stämningsansökan mot en nu 33-årig man till tingsrätten i februari 2012. Men där fastnade fallet.

”Tingsrätten borde givetvis ha utfärdat stämning skyndsamt efter att åtal väckts…”, skriver rätten i yttrandet.

Mannen häktades i sin frånvaro i mars 2012 och polisen fick informationen från tingsrätten för att han skulle efterlysas och gripas, enligt anteckningar vid tingsrätten.

Men först i november 2016 – nästan fem år senare – upptäckte polisen att mannen var häktad i sin frånvaro, och han efterlystes.

Att rätten inte utfärdat stämning förrän i mars 2017 berodde på ett ”förbiseende”, enligt en handling vid rätten.

I sitt yttrande till JO påstår dock rätten att ärendet inte hade glömts bort. ”Målet har bevakats och tagits upp i rapporter till lagmannen två gånger per år. Det är beklagligt att de åtgärder som vidtagits för att försäkra sig om att målet drivs framåt inte har dokumenterats”, går att läsa. Rätten menar även att åtgärder nu blir dokumenterade och spårbara med hjälp av ”nya digitala beredningssätt”.

Yttrandet avslutas med att: ”sammantaget bör, enligt min mening, inte tingsrättens handläggning föranleda kritik”.

Under 2017 meddelade 33-åringen att han hade fått ta del av stämningen, och dök upp vid rättegången i september. Domen kom i oktober och då friades han för våldtäkt – bland annat för att ord stod mot ord, enligt rätten. Åklagaren har överklagat domen.

Även åklagaren har kommit med ett yttrande till JO. ”Sammanfattningsvis konstaterar jag att handläggningstiden blivit utdragen. Detta är givetvis olyckligt och jag har förståelse för att detta varit påfrestande för de berörda personerna”, går bland annat att läsa.

Metro har tidigare i veckan rapporterat om polisens svar till JO. Polisen ansåg att deras rutiner ”framstår som sårbara” och att det fanns ”anledning att se över rutinerna”.

pil
Tidslinje:

2008: Mannen gör sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga försäljning av tobaksvaror.

2009: Mannen får avslag på sin asylansökan och ska lämna landet.

Juli 2010: En kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja.

Februari 2012: Åklagaren lämnar in en stämningsansökan om våldtäkt till tingsrätten.

Mars 2012: Mannen häktas i sin frånvaro och tingsrätten lämnar informationen vidare till polisen, enligt en notering vid tingsrätten, för att han ska efterlysas och gripas.

Oktober 2015: Mannen stoppas för fortkörning i Huddinge kommun söder om Stockholm. Han får 3600 kronor i böter, men får köra vidare.

November 2016: Polisen säger sig inte ha någon information om att mannen är häktad i sin frånvaro. Nu efterlyser polisen honom.

Mars 2017: Tingsrätten meddelar åklagare att de ”av förbiseende inte utfärdat stämning” mot mannen. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket försöker rätten informera honom om stämningen.

September 2017: Rättegången mot mannen hålls, och rätten beslutar att han inte längre ska vara häktad i sin frånvaro

Oktober 2017: Mannen frias för våldtäkten, men åklagaren överklagar den friande domen till hovrätten. Justitieombudsmannen inleder en granskning mot polisen, åklagaren och Nacka tingsrätt, efter att ha läst artiklar om fallet i Metro.

Källa: Tingsrätten/JO

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro