ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tingsrydpersonal missade hygienen – över 100 personer insjuknade

Julia Kimell · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Vid vårens första smittotillfälle insjuknade hela personalen - utom en person. Nu är rutinerna bättre.

Vid vårens första smittotillfälle insjuknade hela personalen - utom en person. Nu är rutinerna bättre. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Hasse Holmberg/TT


I våras gick både influensa och magsjuka på två äldreboenden i Tingsryds kommun. Under treveckorsperioden avled dessutom tre vårdtagare. Nu rapporterar Inspektionen för vård och omsorg att vårdpersonalen inte följde rutinerna för vårdhygien.

klar

Artikellänk är kopierad

Två äldreboenden i Tingsryds kommun fick sig en törn i våras när 59 vårdtagare och 60 personer i personalstyrkan under en tjugodagarsperiod insjuknade i influensa och magsjuka. Tre personer dog i sviterna av magsjukan.  Men de olyckliga omständigheterna hade kunnat undvikas. En IVO-utredning visar nämligen att vårdpersonalen inte kände till rutinerna, och en Lex Maria-anmälan gjordes.

►LÄS MER: Ponnyhästar besökte äldreboende – bajsade överallt – Det är verkligen beklagligt. Speciellt när det handlar om äldre personer som redan har nersatt immunförsvar. Då gäller det att vara på tå. Vid den punkten uppfattade vi det inte som en större smittspridning, men sedan insåg vi hur dåliga rutiner vi hade bland annat med kökspersonalen och kärlen som togs in och ut till de drabbade patienternas rum. Nu använder vi engångstallrikar när influensa bryter ut, säger t.f. medicinskt ansvarig sjuksköterska Marie Carlsson Jensen. I våras var det hennes kollega Maria Ljung som hade huvudansvaret. Hon fick notis om utbrotten först mellan sju till sexton dagar efter smittan hade börjat spridas. När Metro ringer är hon på semester.►LÄS MER: Åldring jagade personal – med rollator och enormt svärd

Sedan de nya rutinerna har smittorna hållits ner till ett minimum.

– Det var så extremt i våras när så många boende och nästan hela personalstyrkan slogs ut samtidigt. Sedan dess är bara ett fåtal som blivit sjuka. Vi har verkligen märkt stor skillnad. Nu är vi noga med att informera anhöriga när influensan går, säger Marie Carlsson Jensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro