ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio år för bankrån

TT · 27 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En 33-årig man dömdes på onsdagen till tio års fängelse av Göteborgs tingsrätt för en serie bankrån i Västsverige under sommaren och hösten förra året.Tillvägagångssättet var i princip likadant för alla de fyra rån som mannen genomförde i Göteborg, Lilla Edet och i två banker i Svenljunga. Först stal mannen en bil, alltid samma märke och fabrikat. Sedan trädde han ensam in i banklokalen, hotade personalen med ett skjutvapen och tvingade dem att lämna över pengar.Mannen dömdes även för bland annat grov misshandel då en bilägare sköts i knät under ett av rånen och dessutom för grovt olaga frihetsberövande. Mannen kidnappade en kvinna när han stal hennes bil och tvingade henne att åka med till det bankkontor i Göteborg som mannen sedan rånade.Enligt åklagaren planerade mannen att genomföra ett femte rån mot en bank i Göteborg samma dag som han greps i november. Men han säger själv att han frivilligt avbröt rånförsöket innan han greps genom att ta av sig rånarluvan och gå i motsatt riktning, en förklaring som Göteborgs tingsrätt godtar.

Mannen döms även att betala närmare en miljon kronor i skadestånd till sina offer och till bankerna. Sammanlagt 22 personer får dela på drygt 570 000 kronor i skadestånd, varav drygt 100 000 kronor i skadestånd tilldelas den man som blev skottskadad i knät.Den nu dömde 33-åringen har erkänt samtliga nio åtalspunkter som han dömts för, däribland fyra bankrån, varav tre grova. Enligt tingsrätten är hans brottslighet sällsynt grov och det sammanlagda straffvärdet "närmar sig det maximum som lagtekniskt kan utdömas för dessa brott". Tingsrätten väljer dock att stanna vid tio års fängelse, då mannen tidigare endast dömts för trafikbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro