ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio års fängelse för mord på kärleksrival

TT · 27 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En 21-åring döms i hovrätten till tio års fängelse för mord på en 19-åring i Malmö. Dådet var planerat, anser rätten, men dömer inte till livstid eftersom mannen inte fyllt 21 när det hände.Den 21-årige mannen har hävdat att han bara ville skrämmas. Men han skaffade handskar, tog reda på portkoden och sökte med en kniv upp sitt offer på natten. Efteråt tog han med sig datorn som innehöll en chatt mellan honom och den mördade 19-åringen och öppnade skåp och lådor i lägenheten för att få överfallet att se ut som ett rånmord.Den planeringen och de försöken att sopa igen spår efter sig, gör att hovrätten dömer 21-åringen för mord, inte för grov misshandel eller grovt vållande till annans död, som han själv ville i sitt överklagande till hovrätten.Motivet för mordet i april i år var svartsjuka. 21-åringen berättade för rätten hur förtvivlad han blev när flickvännen gjorde slut och hur han sedan genom att läsa hennes sms fick veta att hon träffat 19-åringen.

I oktober dömde även Malmö tingsrätt 21-åringen för mord till tio års fängelse, en dom hovrätten fastställde med sitt beslut på torsdagen.19-åringen dödades med 40 knivhugg i bröstet och ryggen. Han hade skärskador på halsen och skador på armar och handflator som rättsläkaren bedömer som avvärjningsskador.

21-åringen har erkänt, men säger att han inte kan minnas på vilket sätt han knivhögg den yngre mannen. Han ska ha riktat ett hugg mot 19-åringen när denne drog fram ett pistolliknande föremål för att få 21-åringen som stod utanför dörren att lämna trapphuset.Men ingenting tyder på att 21-åringen behövt handla i nödvärn, tycker hovrätten som ser hans dåd som "besinningslöst". Rätten konstaterar också att 21-åringen inte har någon psykiatrisk diagnos som stödjer det han själv sagt om att han befann sig i ett psykiskt abnormtillstånd utan uppsåt att döda. Han har undersökts rättspsykiatriskt och bedömdes inte lida av någon störning.Fängelsestraffet tio år är det strängast tänkbara. Ingen under 21 år får dömas till livstidsstraff och mannen fyllde 21 först några dagar efter dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro