ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio bränder som slukat en del av historien

Elin Åhlén · 16 Apr 2019
Uppdaterad 17 Apr 2019
Branden som rasade i Notre-Dame har nu släckts.

Branden som rasade i Notre-Dame har nu släckts. Foto: Charles Platiau/Reuters/TT


Notre-Dame i Paris stod under måndagen i lågor. Den snart tusen år gamla katedralen är bara en av många historiska byggnader som eldhärjats genom åren. Nedan listar vi tio andra bränder av historiskt värde.

klar

Artikellänk är kopierad

Riksdagshuset i Berlin

Knappt en månad efter att Adolf Hitler utnämnts till Tysklands rikskansler 1933 flammade stora lågor ut ur riksdagshuset i Berlin. Branden ledde inte bara till materiella skador utan anses ha varit av stor vikt för nazisternas styre. Anledningen stavas Marinus van der Lubbe, en holländsk murare och tidigare medlem i kommunistpartiet.

Van der Lubbe befann sig nämligen i byggnaden när branden bröt ut, men kunde senare räddas och därefter gripas för dådet. Hitler och hans närmaste män utnyttjade snabbt situationen och anklagade kommunisterna för att ha försökt ta makten genom att skapa kaos.

Vem som faktiskt låg bakom branden har inte gått att fastställa. Trots det dömdes Van der Lubbe till döden och halshöggs med giljotin 1934. Ur askan i elden för den holländske muraren, skulle man kunna säga.

Riksdagshuset i lågor. Marinus van der Lubbe dömdes till döden för branden.
Riksdagshuset i lågor. Marinus van der Lubbe dömdes till döden för branden.Foto: AP/TT

Biblioteket i Alexandria

Biblioteket i Alexandria är omgärdat av såväl motsägelsefulla och ofullständiga källor som rena legender. Det enda vi egentligen kan vara helt säkra på är att det förstördes. För väldigt länge sedan.

Det berömda biblioteket ska ha byggts i början av 200-talet f. Kr., och enligt envisa källor förstördes det år 47 f. Kr., då Julius Caesar invaderade staden. Modern forskning hävdar i stället att enbart en del av biblioteket förstördes då, men att bokskatten gick upp i rök långt senare under det arabiska väldet. Då ska böckerna och manuskripten nämligen ha använts som bränsle i Alexandrias badhus.

Globe Theatre

Pjäsförfattaren William Shakespeare levde och verkade i London under slutet av 1500-talet. I staden fanns Globe Theatre, en utomhusteater byggd 1599 som rymde runt 3000 åskådare, där många av hans verk sattes upp.

1613 stod teatern i lågor men byggdes snabbt upp igen, för att därefter läggas ned år 1642, 26 år efter Shakespeares död. 1997 ansåg man dock att det var dags att strössla lite historisk teaterglans över London igen. En ny teater byggdes upp ett par hundra meter från ursprungsplatsen och används i dag åter till skådespel, främst Shakespeare-pjäser.

Empire State Building

Den 449 meter höga byggnaden på Manhattan har inte bara fått stå ut med att en fiktiv jättegorilla vid namn King Kong klättrat på dess fasad, utan den har också skadats i en brand.

Strax innan andra världskriget slut, närmare bestämt i juli 1945, flög ett bombplan som förirrat sig i svår dimma in i den 80:e våningen av skyskrapan. 14 personer miste sina liv i den efterföljande branden, men tack vare snabba reparationer kunde byggnaden öppnas bara två dagar senare.

Empire State Building i lågor. Till höger syns polis och brandmän under utredningen.
Empire State Building i lågor. Till höger syns polis och brandmän under utredningen.Foto: AP/TT

Slottet Tre Kronor

Under 1200-talets mitt började det som kom att bli slottet Tre Kronor att byggas på Stadsholmen i Stockholm. Drygt 400 år senare, i maj 1697, brann slottet ned.

I branden förstördes större delen av Sveriges gamla riksarkiv och det kungliga biblioteket. Därmed gick nästan hela Sveriges medeltidshistoria upp i rök.

57 år senare, 1754, stod Stockholms slott klart för inflyttning och den kungliga familjen, som sedan branden i det gamla slottet hade bott i Wrangelska palatset på Riddarholmen, kunde äntligen flytta in i sin nya bostad.

Eldkvarn

Nej, rockgruppen med bröderna Plura och Carla Jonsson i spetsen har inte brunnit vad vi vet. Däremot eldhärjades Eldkvarn, en ångdriven mjölkvarn som en gång stod där Stockholms stadshus i dag står, en oktoberkväll 1878.

Branden tros ha orsakats av att en gaslampa antänt det brandfarliga mjöldammet. Trots omfattande skador kunde kvarnen fortsätta att användas fram till dess att den revs 1910. Och ja, det är denna händelse som gett upphov till uttrycket ”inte sedan Eldkvarn brann” (för väldigt länge sedan, reds. anm.).

Kinkaku-ji

Kinkaku-ji, eller Rokuon-ji, eller Guldpaviljongen – kärt barn har många namn – är en av de mest kända byggnaderna i Japan. Paviljongen byggdes 1397 åt shogunen Ashikaga Yoshimitsu som bestämde att byggnaden skulle omvandlas buddhisttempel efter hans död.

1950 gick dock shogunens planer upp i rök då en 22-årig munk brände ner paviljongen och dess historiska skatter. Händelsen skildrades 1956 av författaren Yukio Mishima i den klassiska romanen ”Den gyllene paviljongens tempel”.

Dagens Kinkaku-ji, på samma plats där ursprungsbyggnaden brann ned 1950.
Dagens Kinkaku-ji, på samma plats där ursprungsbyggnaden brann ned 1950.Foto: David Klein/Unsplash

Windsor Castle

Världens största och äldsta bebodda slott, Windsor Castle, skadades i en brand 1992. Branden startade i drottning Elizabeths privata kapell och efter ett långt släckningsarbete kunde man konstatera att över 100 rum på en yta av 9000 kvadratmeter hade förstörts eller skadats i branden.

Under de kommande fem åren reparerades slottet och många gamla traditionella hantverk fick återskapas eller restaureras. Reparationskostnaderna kom till stora delar från entréavgifter som besökare betalade för att komma in på Buckingham Palace – drottningens andra residens som öppnades för allmänheten strax efter att Windsor brann.

LÄS MER
Rykten och konspirationsteorier sprids om branden i Notre-Dame

Brasiliens nationalmuseum

I fjol förstördes Museu Nacional da Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brasiliens nationalmuseum i Rio de Janeiro, i en brand. Det 200 år gamla museet, som var Latinamerikas största i sitt slag, inhyste mängder med historiska föremål – allt från dinosaurieskelett till fossiler – som nästan alla gick upp i rök. Totalt uppskattas nästan 20 miljoner historiska skatter ha förvandlats till aska.

Först för ett par veckor sedan släpptes en rapport om orsaken bakom branden som visade att en överhettad klimatanläggning i kombination med bristfälligt brandskydd kan få minst sagt förödande konsekvenser.

Treenighetskatedralen

1835 stod Treenighetskatedralen i Sankt Petersburg äntligen färdig. Katedralen, som rymde 3000 besökare och täckte en yta på 3500 kvadratmeter, har under åren förfallit tills man runt millenieskiftet bestämde att det var dags att ge tillbaka lite av de forna glansdagarna.

Sagt och gjort – ett reparationsarbete sattes igång. Ett reparationsarbete som skulle göra mer skada än nytta, skulle det visa sig. I augusti 2006 rasade huvudkupolen och en mindre kupol in efter att ha brandhärjats till följd av reparationsarbetet. Lyckligtvis kunde flera historiska föremål räddas och fyra år och gissningsvis miljontals rubel senare kunde katedralen återigen öppnas för allmänheten.

Den mittersta, och största, kupolen på katedralen i lågor.
Den mittersta, och största, kupolen på katedralen i lågor.Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT
klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro