ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio budord som alla män borde läsa

Metro · 14 Jan 2016
Uppdaterad 14 Jan 2016

Låt detta bli allmän lag för dig själv och andra män! Det kommer bli så bra för alla då”, skriver Erik Petersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag sitter hemma och läser olika artiklar om män i grupp som ofredar kvinnor. Köln, Kalmar, Karlstad, Stockholm. Medierapporteringen har riktat uppmärksamheten mot ett gäng händelser, men jag tänker omedelbart att detta är toppen av ett isberg. Det är inget "freak event", nej, det är något som kvinnor i hela världen i olika grad tvingas utstå varje dag. 

Jag, i egenskap av heterosexuell man, blir självklart provocerad. Jag har aldrig överhuvudtaget kunnat förstå hur någon kan gå över en gräns som för mig är väldigt tydlig. Attraktion och sexualdrift är förvisso naturliga saker, men för mig är empati och respekt för andra människor minst lika naturligt. Jag tror ändå, kanske lite naivt, att de flesta män skulle instämma.

►LÄS MER: Konserttafsande är inget som kommit med flyktingarna

Det går inte heller att bortse från den delen av debatten som menar att förövarnas beteende är kopplat till kulturell härkomst. Ja, visst verkar det finnas olika kvinnosyn i olika kulturer. Men jag vill göra en poäng av att det inte är viktigt i sammanhanget. Det här gäller alla män, och det är inte läge att skylla ifrån sig på någon annan som vi gjorde på dagis. Vi behöver ta vårt ansvar, vi behöver ta snacket med våra bröder, söner, fäder, polare och främlingar. Vi behöver hjälpas åt att sätta gränser, eftersom vissa av oss tydligen har svårt med det. 

Borgmästaren i Köln efterlyser en "uppförandekod för kvinnor". Här kommer istället tio budord speciellt utformade för heterosexuella män:

1. Låt aldrig din sexualdrift vinna över din respekt för andra människors integritet.

2. Lär dig att läsa av människors signaler, särskilt sådana som antyder att det du håller på med inte är önskvärt.

3. Om en person sänder ut sådana signaler som beskrivs i punkt 2, avbryt omedelbart vad du än höll på med.

4. Om det blir svårare att följa punkt 1-3 under alkoholpåverkan, lär dig vart gränsen går eller avstå helt från att dricka.

5. Om andra heterosexuella män i din omgivning har svårt att följa 1-4, gör det till en vana att alltid tillrättavisa dem verbalt.

6. Se till att du på djupet förstår innebörden av begrepp som feminism, könsmaktsordning och privilegier.

7. Hjälp andra heterosexuella män att på djupet förstå begreppen som anges i punkt 6.

8. Inse att du inom den rådande könsmaktsordningen är bland de mest privilegierade människorna i samhället.

9. Använd din privilegierade position till att lyfta någon som är mindre privilegierad.

10. En gentleman är stark, modig, osjälvisk och sätter andras välbefinnande och säkerhet före sin egen. Var en gentleman!

►LÄS MER: Stängda gränser inte rätt svar på sexuella trakasserier

Sätt gärna upp listan på kylskåpet hemma, i fikarummet på jobbet, i skolan, herrtoaletten på krogen. Eller översätt den till ett annat språk och dela på nätet. Men framförallt, låt detta bli allmän lag för dig själv och andra män! Det kommer bli så bra för alla då.

Erik "Errka" Petersson

Frilansmusiker och musiklärarstudent, Enskede

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro