ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio likheter mellan House of cards och Trump-administrationen

Martin Nygren · 24 Jul 2017
Uppdaterad 25 Jul 2017

Det brukar sägas inom fiktionen att eventuella likheter med verkligheten är sammanträffanden”. Efter fem säsonger av ”House of cards” har händelser kring den fiktive presidenten Frank Underwood ”sammanträffat” mer än en gång med den nyligen tillträdde Donald Trump.

klar

Artikellänk är kopierad

Manusförfattarna bakom den senaste säsongen av House of cards har tvingats försvara sig mot frågor om de inspirerats av Donald Trump. Men de har hela tiden vidhållit att manuset skrevs sex månader innan han kom att väljas till USA:s president.

Har du föresten inte sett den senaste säsongen? Då vill vi utfärda en spoiler alert på texten nedan. Även händelser från tidigare säsonger finns återgivna.

Inreseförbudet

Fiktionen: ”A lot of innocent people are trying to get into this country. They could be hurt by this”, konstaterar utrikesministern Catherine Durant när Francis Underwood instiftar gränskontroller och ”aldrig tidigare skådade” restriktioner på visum.

Verkligheten: En vecka in i sitt presidentskap lanserade Donald Trump inreseförbud för resenärer från sju länder.

Francis Underwood vet hur man manipulerar medierna.
Francis Underwood vet hur man manipulerar medierna.

Medierna mot sig i en politisk teater

Fiktionen: I serien är Underwoods handlingar i kikarsiktet för den luttrade journalisten Tom Hammerschmidt, vilket orsakar presidentparet enorma huvudbry.

Verkligheten: Trump å sin sida kallade tidigt mediehusens toppar till ett möte under vilket han skällde ut dem. Relationens dynamik har inte förändrats nämnvärt, och vittnesmål redogör för ett ömsesidigt symbiosförhållande där mediehusens trafiksiffror slår i taket så snart Trump figurerar i sändningarna. MSNBC – den vänsterorienterade kanalen som är i öppen opposition mot det konservativa presidentskapet – har presenterat en närapå dubblering av tittarsiffrorna under bästa sändningstid över en ettårsperiod.

Skottdrama

Fiktionen: En galning (åtminstone enligt Underwood-administrationen) med vanföreställningar skjuter Frank.

Verkligheten: Republikanska kongressledamoten Steve Scalise skjuts, liksom fyra andra under en välgörenhetsmatch i baseboll, av en ensam gärningsman. Scalise är topp-politiker och så kallad ”majority whip”, precis som Francis Underwood tidigare var.

Militanta makthavare

Fiktionen: Demokraten Francis Underwood känner stor stolthet över sin utbildning, som i serien ägde rum på en fiktiv tolkning av ”The Military College of South Carolina”. Det finns ingen vibb av vankelmod när Kevin Spaceys karaktär utför honnören.

Verkligheten: Donald Trump i sin tur examinerades på New York Military Academy i Cornwall – en riktig militärakademi.

I ovala rummet, Vita huset.
I ovala rummet, Vita huset.

River väggen med slugt snack

Fiktionen: I ”House of Cards” vänder sig inte sällan Francis – och i sista säsongen, också Claire – mot kameran och pratar direkt till publiken i vad som inom filmvetenskapen kallas för att ”bryta den fjärde väggen”. Under sådana scener har han fyrat av idel karakteristiska och ofiltrerade citat.

Verkligheten: Trump har ingen kamera att kommunicera direkt genom, men väl Twitter. Där får alla som följer honom den ej tillrättalagda versionen av vad som rör sig i presidentens huvud. Eller vad sägs om han påstådde sig kunna skjuta en person på öppen gata utan att det skulle påverka hans väljarlojalitet negativt?

Hör House of card-stjärnorna prata om hur verkligheten blivit mer galen än serien.

Oväntade vägen till makten

Chockvågorna genom det demokratiska etablissemanget var påtagliga när det stod klart att Hillary Clinton förlorat. Det talades om omval och pekades på ett valsystem där den som fick flest röster inte vann.

Fiktionen: Säsong fem av ”House of Cards” handlar till viss del om valrejset under vilket maktparet inte skyr några medel för att oskadliggöra utmanarrepublikanen Will Conway (Joel Kinnaman). Det handlar om inspelningar, utan att avslöja för mycket.

Verkligheten: Trump å sin sida fick tampas med offentliggörandet av en ljudupptagning där han yttrar sexistiska kommentarer om kvinnor under sin valrörelse. Både i serien och i verkligheten följdes valresultatet av demonstrationer utanför Vita huset där supportrar till den förlorande sidan tydliggöra missnöjet med det nyvalda presidentskapet – ”Not my president” är en formulering som överbryggar gränsen mellan fiktion och verklighet.

Vladimir Putin och Donald Trump. Två presidenter, som fiktionens Viktor Petrov och Francis Underwood.
Vladimir Putin och Donald Trump. Två presidenter, som fiktionens Viktor Petrov och Francis Underwood.

Ryska närmanden

Fiktionen: I ”House of Cards” är Rysslands högsta höns Viktor Petrov, som efter en stor roll i säsong fyra dyker upp halvvägs genom femte säsongen när det vankas oljefynd i Antarktis där USA redan har forskningsverksamhet. ”Act of aggression”, konstaterar den fiktiva Secretary of State Catherine Durant.

Verkligheten: Under tiden som USA har varit Trumps har det inte rådit brist på rapporter om incidenter som utgör friktionsyta mellan de två militärmakterna.

Donald Trump är en uppskattad twittrare med många följare. Foto: Anders Wiklund/TT
Donald Trump är en uppskattad twittrare med många följare. Foto: Anders Wiklund/TT

Zeitgeisten

Fiktionen: Bevingade ord tidigt i serien från Francis rappa käft lyder såsom följer: ”Welcome to the death of the age or reason”, vilket kan översättas ungefärligt till  ”välkommen till slutet av förnuftets tid.” Ett resonemang som rimmar väl med tidsandan just nu som präglas av intressekampen mellan objektiva omständigheter och ”alternativa fakta”.

Verkligheten: Därtill är det ett faktum att nuvarande presidenten inte drar sig för att agera väldigt annorlunda jämfört med hur statsmannamässiga tidigare presidenter varit, främst genom uppseendeväckande vanor av att twittra i tid och otid.

”Make America great again” var kampanjsloganen som ledde till presidentskapet för Donald Trump.
”Make America great again” var kampanjsloganen som ledde till presidentskapet för Donald Trump.

Nationalism

Fiktionen: I sin kamp för att bibehålla makten som erövrats över de tidigare fyra säsongerna börjar Frank Underwood föra en retorik som syftar till att stärka invånarnas känsla av samhörighet. På så vis hoppas han få dem att sluta upp bakom hans stridslystnad, genom att understryka nationens särart i kontrast till främmande kulturella element som inte faller honom i smaken.

Verkligheten: Trump å sin sida gjorde ett stort nummer av USA:s påstådda suveränitet redan under valkampanjandet, vilket tydligt exemplifieras av den röda kepsens bevingade catch-phrase: ”Make America great again.”

Hackarnas val

Fiktionen: Hackning spelar en central roll i att driva handlingen framåt till Francis Underwoods fördel under säsong fem.

Verkligheten: Obamaadministrationen har gått långt i sina slutsatser kring rysk inblandning i valutgången och påvisat samband mellan tusentals stulna mail, publicerade av wikileaks, och Kreml-sympatiserande hackare.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro