ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio män misstänks för gruppvåldtäkt – polisbrist försenade gripanden

Karl Enn Henricsson · 12 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
Våldtäkten ska ha genomförts en kväll i mitten av augusti förra året.

Våldtäkten ska ha genomförts en kväll i mitten av augusti förra året. Foto: Metro/Montage


Tio män misstänks för en gruppvåldtäkt mot en kvinna i 30-årsåldern. Övergreppet ska ha genomförts i Botkyrka i augusti förra året, men de misstänkta greps först i somras – trots att flera redan var identifierade. "Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet", säger åklagare Markus Hankkio.

klar

Artikellänk är kopierad

Våldtäkten pågick under flera timmar i Botkyrka kommun, enligt offret – en kvinna i 30-årsåldern.

– Den har genomförts i ett allmänt utrymme, men jag vill inte gå in på detaljer. Kvinnan larmade själv efteråt, säger åklagare Markus Hankkio, som leder förundersökningen.

– Tio män är misstänkta för grov våldtäkt. Sen finns det personer bland de tio som inte nödvändigtvis behöver ha varit delaktiga i det sexuella utan det kan bli frågan om medhjälp istället.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, skriver i ett mejl till Metro:

”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år”.

Våldtäkten ska ha genomförts en kväll i mitten av augusti förra året.

Men först i mitten av juni i år kunde de första misstänkta gärningsmännen gripas. Trots att polisen hade säkrat spår som kunde matchas vid NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Det är långa handläggningstider hos NFC och det drog ut på tiden. Under senhösten 2016 fick man träff på några personer efter att ha jämfört prover från våldtäkten med DNA-profiler i sina register, säger Markus Hankkio.

– Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän nu mot vårkanten. Sen tog man ett antal personer i juni.

Kunde man inte gripa misstänkta för grov våldtäkt på ett drygt halvår på grund av resursbrist?

– Jo, men samtidigt har målsägandens hälsotillstånd inte varit det bästa heller. Hon har också behövt lite tid på sig för att komma tillrätta med det här. Sen har polisen under tiden arbetat med att få fram ytterligare misstänkta. Det är alltid bra att ha ytterligare personer att höra misstänkta mot, säger Markus Hankkio.

I mitten av juni anhölls fyra män, mellan 18 och 24 år gamla, misstänkta för grov våldtäkt. Tre av männen häktades, och under sommaren delgavs ytterligare fem män misstanke om brott. Så sent som i förra veckan delgavs en tionde man misstanke om inblandning i gruppvåldtäkten.

Enligt uppgifter till Metro, från en källa med insyn i utredningen, kan dock upp till 20 personer ha deltagit i gruppvåldtäkten. Men i nuläget söker polisen inte efter ytterligare misstänkta.

– Nej, men vi vet att det finns fler personer som har varit på platsen. Men de personerna finns det i nuläget ingen möjlighet att identifiera vilka de är, säger Markus Hankkio.

Vissa av de misstänkta har berättat att de känner varandra, men ingen av dem ska tidigare ha haft någon koppling till offret.

– De misstänkta har lite olika inställning till vad som har hänt, men alla förnekar brott, säger Markus Hankkio, som inte vill berätta varför kvinnan befann sig på platsen.

Flera av de misstänkta är sedan tidigare dömda för brott.

Åtal gällande den misstänkta gruppvåldtäkten väntas komma i oktober.

– Utredningstiden är satt till den 21 september, men fler åtgärder kvarstår. Därefter kommer det nog ta ytterligare någon vecka, säger Markus Hankkio.

pil
Fakta: Fem av de misstänkta för gruppvåldtäkten:

Man, 21 år:

Tidigare dömd för bland annat stöld och narkotikabrott.

Man, 24 år:

Tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman, narkotikasmuggling, människorov och sexuellt utnyttjande av barn.

Man, 18 år:

Tidigare dömd för bland annat misshandel, våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman.

Man, 19 år:

Tidigare dömd för stöld och narkotikabrott

Man, 22 år:

Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, försök till rån, olovlig körning och försök till grovt bedrägeri.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro