ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio miljoner svenska lösenord har läckt och finns fritt på nätet

Aron Andersson · 22 Nov 2016
Uppdaterad 22 Nov 2016

Foto: TT / SVT / Montage


Ditt lösenord kan vara ett av miljontals som finns fritt på nätet. Vem som helst kan hämta hem kontouppgifterna, avslöjar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Med hjälp av en före detta hackare har SVT Dold avslöjat att cirka tio miljoner svenska konton hackats – och att lösenorden ligger fritt tillgängliga på nätet.

– Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på. Vissa är väldigt publika och vissa behöver du vara registrerad på för att få tillgång till, men det är absolut inte svårt. Vissa databaser säljs om de är extra känsliga eller värdefulla, men många delas bara, säger Dan Egerstad, tidigare kallad superhackare som i dag jobbar med IT-säkerhet, till SVT.

►LÄS MER: Analys om lösenordsläckan – det finns ingen anledning att få panik

Enligt sajten är det medarbetare på flera stora medier som drabbats, personal vid hovet, studenter, poliser och FRA. SVT har även skapat en särskild sajt där du kan fylla i dina uppgifter för att se om du drabbats.

Under de senaste åren har det skett flera intrång mot stora sajter, vilket tros vara förklaringen till varför så många kontouppgifter nu finns läckta på nätet. Linkedin, Dropbox och Yahoo är bara några exempel. Även mindre sajter har hackats och när SVT gått igenom olika läckor har de alltså hittat totalt 10 miljoner svenska kontouppgifter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro