ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio mörka filmer du ska se innan du dör

Emma Björkman · 28 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

Blod och våld, tortyr och psykisk misshandel, själslig svärta och beroende – det är ett litet axplock av vad rullarna i den här listan innehåller.

klar

Artikellänk är kopierad

Stanley Kubricks "A clockwork orange" är mörk på många sätt.
Stanley Kubricks "A clockwork orange" är mörk på många sätt.

”A clockwork orange” (1971) Dystopisk film som skapade rabalder och nominerades till fyra Oscars. Stanley Kubrick har sagt att filmen handlar om frågan om fri vilja och att det mörka ultra-våldet är ett sätt att sätta det moraliska dilemmat i rätt sammanhang ”Viskningar och rop” (1972) Egentligen kan i princip vilken film som helst av Ingmar Bergman platsa på listan. Trots sina färger är detta en själsligt mörk film om en syster som är döende i cancer, hennes två systrar och deras spända relationer. Kritikerhyllad Oscarsvinnare. ”Saló, eller Sodoms 120 dagar” (1975) Under andra världskriget tar italienska fascister en grupp ungdomar till fånga och torterar dem. Avgrundsmörk, kontroversiell film som fortfarande är bannlyst i flera länder. Inget för äckelmagade.    ”The shining” (1980) En sådan här lista blir inte komplett utan en skräckfilm och Stanley Kubricks klassiker går från familjeidyll till levande mardröm. Jack Nicholson briljerar som fadern som blir psykiskt sjuk och försöker mörda sin familj mitt i mörkaste vintern.   "Eldflugornas grav" (1988) Animerad japansk film om ett ungt syskonpar som kämpar för sin överlevnad under andra världskrigets slutskede. Hyllad av kritiker. Se den med en näsduk till hands – den blir bara sorgligare ju längre den pågår.   "Funny games" (1997) Michael Haneke står bakom den här psykologiskt skräckinjagande thrillern. Tio år senare gjorde han en amerikansk remake av den. Två unga män håller en familj fångna och tvingar dem att utföra sadistiska lekar för nöjes skull.  ”Requiem for a dream” (2000) Darren Aronofsky har inte injicerat en gnutta hopp i sitt Oscarsnominerade knarkdrama om fyra personer vars liv går käpprätt åt helvete på grund av deras drogberoende. Deppvarning utfärdas.   ”Lilja 4-ever” (2002) Lukas Moodyssons omtalade film får extra svärta genom att den är löst baserad på en litauisk flickas verkliga livsöde. Hon såldes som sexslav i Sverige i slutet av 90-talet och hoppade sedan mot döden från en Malmöbro.   "Irreversible" (2002) Skapat debatt på filmfestivaler och vann pris för bästa film på Stockholms filmfestival. Innehåller realistiska våldsscener – bland annat en utdragen våldtäktsscen i en gångtunnel – och utspelas i miljöer lika nattsvarta som filmens handling.  

”Dogville” (2003) Danmarks mörkermästare Lars von Trier slår deppighetsrekord. Nicole Kidman spelar en kvinna som flyr undan gangsters och gömmer sig i en by – där invånarna utnyttjar henne på alla upptänkliga sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro