ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tio nöjesnyheter du inte kan tro hände för tio år sedan

Natalie Demirian · 8 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019
Anna Anka, Kanye West och Taylor Swift och Michael Jackson väckte stor uppmärksamhet i nöjesvärlden för tio år sedan.

Anna Anka, Kanye West och Taylor Swift och Michael Jackson väckte stor uppmärksamhet i nöjesvärlden för tio år sedan. Foto: TT


Det må kännas som i går, men faktum är det i år är tio år sedan popkungen Michael Jacksons död chockade världen år 2009. Här är tio nöjesnyheter som hände för tio år sedan i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Jacksons död

50 år gammal, mitt under förberedelserna inför sina comeback-konserter, kom den chockerande nyheten att kungen av pop har dött. Michael Jackson avled den 25 juni 2009 av en för hög dos av narkosmedlet Propofol Hans läkare dömdes senare för vållande till annans död.

Sverige fick lära känna Anna Anka

Från okänd till en av de mest omskrivna nöjesprofilerna i Sverige 2009. Anna Ankas entré i ”Svenska Hollywoodfruar” lämnade minst sagt ett avtryck hos det svenska folket. Hon visade sig vara en citatmaskin utan dess like. ”Om din man vill ha att du suger av honom varje morgon det första han gör när han vaknar, ja då får du ställa upp på det som fru”, sa hon bland annat. Senare samma år begärde Paul Anka skilsmässa.

Team Edward vs team Jacob

”New moon”, den andra filmen i den enormt framgångsrika filmserien ”The Twilight saga”, släpptes i november 2009 och därmed kickade även en av de största debatterna i populärkulturen i gång. Den stora frågan var om man var team Edward eller team Jacob. En snabb googling visar att ämnet diskuteras än i dag, tio år senare.

Susan Boyle visade var skåpet ska stå

Det var i april 2009 som den då helt okända Susan Boyle sjöng ”I dreamed a dream” från musikalen Les Misérables under sin audition i brittiska talang. Både juryn och publiken såg skeptiska ut innan hon började sjunga, men från första ton visade hon var skåpet ska stå. Youtube-klippet med framträdandet blev det mest sedda videoklippet på Youtube någonsin under en enskild vecka och Susan Boyle var namnet på allas läppar.

Patrick Swayze dog

Nöjesvärlden var i sorg när en av Hollywoods allra största filmstjärnor, Patrick Swayze, dog i bukspottkörtelcancer i september 2009, efter att ha fått diagnosen i januari året innan. ”Dirty dancing”-stjärnan blev 57 år gammal.

”Skavlan” hade premiär

Det var i januari 2009 som Fredrik Skavlans pratshow fick premiär på SVT. Under Kristallengalan samma år blev det ”årets underhållningsprogram” och Skavlan vann också i kategorin ”Årets manliga programledare. Genom åren har stjärnor som Jay Z, Will Smith och Shakira varit gäster i programmet.

Kanye West avbröt Taylor Swift

Sjukt nog har det i år gått hela tio år sedan Taylor Swifts tacktal efter att ha vunnit priset för ”bästa video” under MTV-galan avbröts av Kanye West. West sprang upp på scenen, tog mikrofonen från Swift och sa att Beyoncé borde ha vunnit priset i stället.

Brittany Murphys död

Den 32-åriga skådespelaren Brittany Murphy hittades död i sitt hem slutet av 2009. Polisundersökningen visade att hon dog av lunginflammation och anemi i kombination med droger och fem månader senare dog hennes man Simon Monjack i samma hus och av samma dödsorsak.

”Män som hatar kvinnor” hade premiär

Filmen baserad på Stieg Larssons roman med samma namn, med Michael Nyqvist och Noomi Rapace i huvudrollerna, fick premiär för tio år sedan och blev en enorm framgång och den mest sedda biofilmen i Sverige det året. Det är också en av de mest framgångsrika europeiska icke-engelskspråkiga filmerna någonsin.

”Avatar” hade premiär

Det var tio år sedan James Camerons film ”Avatar” fick premiär och blev den mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Hela 2,8 miljarder dollar (!) drog filmen in. Snabbspola tio år framåt och tvåan har ännu inte fått premiär. Som det ser ut i nuläget kommer den i slutet av 2020. Den som väntar på något gott …

BONUS: De här låtarna var årets mest framgångsrika på Billboardlistan år 2009:1. ”Boom boom pow” – The Back Eyed Peas2. ”Poker face” – Lady Gaga”3. ”Just dance” – Lady Gaga4. ”I gotta Feeling” – The Black Eyed Peas5. ”Lovestory” – Taylor Swift

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro