ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio saker du absolut inte ska dela med andra – för att slippa bli sjuk

MARIT SUNDBERG · 24 Feb 2016
Uppdaterad 20 Feb 2017
Var försiktig med att dela mascara med andra.

Var försiktig med att dela mascara med andra. Foto: Monteverde/Alamy


Rakhyvel, tandborste och handduk. Här är sakerna du absolut inte ska dela med andra för att slippa bli sjuk. Man kan få alla möjliga infektioner”, säger hudläkare Margareta Frohm Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid influensatider är många kanske lite extra försiktiga för att undvika att bli smittad. Men Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken vid Karolinska sjukhuset, tycker att man alltid bör vara försiktig med att dela vissa saker som hygienartiklar med andra.

►LÄS MER: Här är sminktrenden som kan förstöra din hud

– Man ska nog ha sina egna personliga hygienartiklar. Det behöver inte hända någonting, men det är en hygienaspekt för inte riskera att föra över bakterier och virus. Om man har otur kan man få en svår infektion, säger hon.

Två hygienartiklar som är särskilt viktiga att inte dela med andra är rakhyvlar och tandborstar. Den förstnämnda skär in i huden och den sistnämnda går in i munnens slemhinna – då finns störst risk för bakterieöverföring.

Även om man lever i en relation så bör man undvika att dela hygienartiklar med sin partner. Exakt hur långt man ska gå är svårt att säga.

– Använd allmänt sunt förnuft. Ha din egen tandborste och handduk.

►LÄS MER: Var femte svensk struntar i att tvätta händerna efter toabesöket

Tio saker du inte ska dela med andra

1. Tandborste. Kan sprida bakterie- och virusinfektioner, framför allt halsflussbakterier som streptokocker och stafylokocker – men även munsårsvirus.

2. Hård tvål. Bakterier och virus överförs via händerna. Använd hellre flytande tvål.

3. Läppstift och cerat. Kan sprida munsårsvirus och streptokockinfektioner som kan ge upphov till halsfluss.

4. Nässprej. Näsborren är full av bakterier och virus som kan orsaka alla möjliga infektioner.

5. Rakhyvlar. Skär in i huden.

6. Hudkräm på burk. Fingertopparna sprider bakterier som sedan växer till sig i burken. Hudkräm på tub utgör inte alls ett lika stort problem.

7. Skor och strumpor. Kan ge upphov till svampinfektioner. Strumpor bör tvättas i i 60 grader för att bakterierna ska dö. Undvik provstrumpor i skobutiker, ta hellre med dig egna om du ska prova skor.

8. Handduk. En av värstingarna på listan när det gäller överföring av bakterier.

9. Mascara. Kan överföra bakterier och virus så att man drabbas av ögoninfektioner.

10. Piercingföremål, exempelvis örhängen. Kan sprida hudinfektioner, bland annat svinkoppor som ger upphov till varfyllda blåsor.

Källa: Hudläkare Margareta Frohm Nilsson

klar

Artikellänk är kopierad

MARIT SUNDBERG
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro