ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio saker du borde tänka på efter jobbintervjun

Hanna Larsson · 12 Jan 2015
Uppdaterad 27 Apr 2017
Nina Jansdotter tipsar om vad du ska undvika efter jobbintervjun.

Nina Jansdotter tipsar om vad du ska undvika efter jobbintervjun. Foto: Alamy


Jobbintervjun är över, och du kan pusta ut. Men det finns faktiskt ytterligare några saker du bör göra – och några du helst ska låta bli. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Skaffa koll på processen Tyvärr är många arbetsgivare dåliga på att höra av sig till kandidaterna och berätta hur de ligger till i processen. I slutet av intervjun är det därför bra att ta reda på hur processen ser ut, vad nästa steg kommer bli och hur lång tid hela rekryteringen kommer att ta. Då slipper du gå och undra sedan.

2. Coacha dig självNär du kommer ut från intervjun är det bra att så snabbt som möjligt tänka igenom hur den gick och vad du sagt, och skriva ner några punkter som du vill komma ihåg till nästa gång. Både  sådant som var bra och sådant som var mindre bra. På så sätt kan du coacha dig själv att göra ett ännu bättre intryck  i framtiden.

3. Återkoppla självDirekt efter intervjun kan du skriva ett tackmejl till de som intervjuade dig. Det räcker med någon rad om att det var trevligt att träffas och att du är intresserad av före­taget och tjänsten. Förutom att det är artigt är det ett sätt att påminna om att du sökt jobbet, och visa att du är seriöst intresserad av att gå vidare.

4. Verka inte desperat Om du kontaktar rekryteraren efter intervjun visar du visserligen intresse för jobbet, men du riskerar också att framstå som desperat eller tjatig. Många ogillar att kandidaterna hör av sig bara för att få veta ”hur det går”. Om du tar kontakt bör du därför ställa en relevant fråga där svaret inte redan framgått i annonsen eller på intervjun.

5. Förbered referenserna Om det kändes bra under intervjun kan du också passa på att kontakta dina referenser och förbereda dem på att det kan komma ett samtal från arbetsgivaren eller rekryteraren. Annars finns det risk för att de inte har dig och dina kunskaper färskt i minnet, speciellt om det var ett tag sedan ni arbetade ihop.

6. Håll koll på företaget Följa gärna företaget på sociala medier efter inter­vjun också. Genom att dela eller re-tweeta saker som du tycker är intressanta påminner du om din existens. Sociala medier ger också mer kunskaper om företaget, vilket är värdefullt om du går på ännu en intervju, eller erbjuds jobbet och ska diskutera lön och arbets­uppgifter.

7. Fortsätt söka Även om du tyckte att intervjun gick bra och är mer eller mindre säker på att få jobbet bör du fortsätta söka andra tjänster. Konkurrensen är tuff, och ingenting är säkert. En bra intervju ger ofta extra energi och stärker självförtroendet, så det är ett utmärkt tillfälle att passa på att gå på fler.

8. Ligg lågt med andra jobbHar du fått flera jobb­erbjudanden? Var försiktig med att spela ut jobben mot varandra och ställa ultimatum. Det brukar inte uppskattas. De flesta arbetsgivare vet i och för sig att attraktiva kandidater även söker andra jobb, men det är mänskligt att vilja känna sig som den arbetsgivare du allra helst skulle vilja arbeta för.

9. Ta ett nej med fattning Se varje möte som ett sätt att utvidga ditt kontaktnät och skapa goda relationer. Du vet inte i vilka sammanhang du träffar personerna som intervjuade dig igen, så även om du inte fick jobbet och blev besviken är det viktigt att du hanterar det på ett snyggt sätt. Om du gör ett bra intryck kanske du blir kontaktad om andra tjänster framöver.

10. Be om feedback ​Fick du inte jobbet kan det vara bra att be om feedback. Vilket intryck gjorde du under rekryteringsprocessen? Finns det något du kan förbättra? Alla har inte tid att ge sådan återkoppling, men det finns de som gör det, så var inte rädd att fråga. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro