ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio tusen svenskar dopar sig

Åsa Larsson · 21 Dec 2014
Uppdaterad 21 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Doping är vanligare än många tror – Folkhälsomyndigheten uppskattar att omkring 10 000 svenskar dopar sig, skriver Expressen.

– Användningen är vanligast bland män mellan 18 och 34 år, av dessa beräknas en procent ha testat dopingmedel under senaste året. När det gäller kvinnor så är användning betydligt mindre förekommande, säger Kajsa Mickelsson på Folkhälsomyndigheten till tidningen.

Det är ändå ganska ovanligt att åka fast i kontroller, men en av de svenskar som gjort det är en 22-årig styrkelyftare. Hon säger så här till Expressen:

– Det var sjukt pinsamt. Sjuk pinsamt! Jag är inte den personen.​

Det vanligaste är anabola steroider. Enligt Tullverket så väller det in illegala dopingpreparat på Arlanda – från i fjol har antalet tillslag nästan fördubblats.

Lars Hansson på Tullverket säger till Expressen att det är mycket fusk med de illegala preparaten. Man vet inte vad man får och det kan avvika från vad man tror sig köpt och vad som står på förpackningen. Hansson drar parallellen till drogen spice.

– Det är lite samma fenomen, man vet inte vad man stoppar i sig, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro