ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio tweets som visar hur Sverige känner över valresultatet

Jack Werner · 15 Sep 2014
Uppdaterad 15 Sep 2014
Twittraren @HusseinAlavi om sin dröm om SD:s valvaka.

Twittraren @HusseinAlavi om sin dröm om SD:s valvaka.


I natt förändrades Sverige – enligt många till det sämre. Efter att rösterna räknats stod det klart att Alliansen förlorat makten till ett i nuläget svagt S, och att SD hamnat i en vågmästarposition. Så här kände svenskarna på Twitter om valresultatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tweetsen nedan är sorterade från 10 till 1, där 1 är mest retweetad. Men alla är exempel på vilka känslor och åsikter som fick stort genomslag på sociala medier under natten.

10.

Twittraren @HusseinAlavi berättade om sin dröm om SD:s valvaka, en dröm som delades av 1 400 andra twittrare. Den kommer dock förmodligen inte infrias – när Zlatan för några veckor sedan fick frågan om vad han hade röstat på var svaret enkelt:

– Det är jävligt hemligt.

9.

De olika mediernas teveklipp från valvakor runt om i landet visade tydligt på en och samma sak: Alla var rätt deppiga. Alla utom Sverigedemokraterna, förstås. Denna känsla tog @vemeduens, i en enkel men slagkraftig formulering, fasta på.

8.

Sverigedemokraternas valvaka i Malmö blev en smått parodisk historia. Den började med att partiet slängde ut alla medier – och slutade med att strömmen gick för dem själva. Förklaringen låg i att partiet hade bluffat sig in i lokalen, vars ägare inte alls gillade att deras syfte egentligen var att valvaka. Den nattsvarta bilden som @leffesture visar från valvakan är med andra ord förmodligen ganska rättvisande.

7.

Alliansens främsta kort har under de senaste åren varit att peka på Sveriges styrka under finanskrisen, och många är de som känner att de borgerliga partierna förtjänar mer tacksamhet från folket. Till exempel TV4 Sportens reporter Mattias Tjernström, vars tweet retweetades nästan 1 700 gånger.

6.

Samma typ av känslor riktades även specifikt mot finansminister Anders Borg. Att omvärlden skulle ha röstat fram honom som världsbäst är dock bara en halv sanning – det var i själva verket tidningen Financial Times som 2011 korade honom till EU:s bästa.

5.

Twitterkändisen @jonielol sammanfattade mångas känslor när hon bad ståuppkomikern Soran Ismail att helt enkelt frälsa Sverige med ett eget parti. Ismail har bred fanbase i många politiska läger, inte minst bland Sverigedemokrater som uppskattar hans vilja att lyssna.

4.

"Ska du åka till Göteborg? Glöm då inte att ställa tillbaka klockan ett år." Så lyder ett gammalt Stockholmsskämt, som @blandfers här tagit ett steg vidare. Skulle vi ställa tillbaka klockan så hade vi hamnat i år 1939, ett inte särskilt roligt år för Europa. Framtiden får utvisa om vår tid ska bli det upprepade misstagets tid.

3.

Att eskapismen kommer stå högt i kurs hos många är ingen chock, ett år då ett främlingsfientligt parti gör succé och allt i övrigt är oklart. Redan under valnatten tog @ottoklingspor fasta på det, med dessa oväntade – men välkomna – djurtrivia.

2. 

Den svenske Youtubemagnaten Felix Kjellberg, mer känd som @pewdiepie, fick många av hans followers att höja på ögonbrynen när han plötsligt twittrade detta under valnatten. De flesta gjorde det dock eftersom att de inte förstår svenska...

1.

Med nästan 2 500 retweets lyckades @LiamMarskog slå till med valnattens mest spridda tweet. Kanske eftersom enkla fakta ibland talar tydligast. Synen på homosexualitet som Liam pratar om finns bland annat hos partisekreteraren Björn Söder, som i ett blogginlägg 2007 skrev om homosexualitet som en "onormal avart". SD tog då inte avstånd från uttalandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro