ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio väldigt konstiga tv-program

Anneli Sandberg · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012

Foto: Youtube


klar

Artikellänk är kopierad

Här är Metro Wkd:s lista:

10. "Nattsudd"

I flera omgångar mellan åren 1985 och 1991 sändes ”Nattsudd” i SVT. Serien gick ut på att Svante Grundberg och Björn Wallde satt i Björns lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och drack drinkar, rökte och pratade. Mellan snacket, som ofta fungerade så att de pratade i munnen på varandra, så visades gamla dans- och sångfrekvenser från 30-40- och 50-talets film och musikalvärld. Ofta handlade Björn och Svantes snack om att de skulle dra ut på stan- men de kom aldrig iväg.

9. ”Nudlar och 08:or”

8. ”Humle och Dumle”

7. ”Förlåt mig”

Gamla gräl och konflikter stod i fokus då ”Förlåt mig” sändes på TV4 1994 och på TV3 1995. Agneta Askelöf var programledare och programmet gick ut på att folk skulle be någon, de länge haft en konflikt med, offentligt om förlåtelse. Programmet fick mycket uppmärksamhet, och kritik, då det sändes för att det spelade på människors skuldkänslor. 

6. ”Fräcka fredag”

”Fräcka fredag” visades i SVT 1988 och leddes av sexologen Malena Ivarsson. I programmet låg Malena i en soffa som var formad till en pussmun, iklädd ett lila nattlinne och drack rosa champagne med två livvakter med bar överkropp bakom sig. I studion fanns stora penisar och bröst som rekvisita. Malena blandade rådgivning med intervjuer och artistuppträdanden. Kritiken var dock massiv och programmet lades ned.  

5. ”Rena natta”

”Rena natta” sändes i SVT 1997 och gick ut på att tre tävlande par fick utföra olika utmaningar och lekar i mörka rum. Tittarna fick bevittna det hela genom mörkerkameror. Programmet leddes av läkaren David Waldfogel. I ett av avsnitten medverkade artisten Martin Stenmarck som på den tiden var okänd och jobbade på restaurang. ”Rena natta” gick dock så dåligt att det stoppades under första säsongen.

4. ”Ikväll: Robert Aschberg”

SM i Lavemang och pruttmannen var två inslag som gjorde Robert Aschbergs program ökända. Programmet ”Ikväll: Robert Aschberg” sändes i TV3 i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Aschbergs kompis Gert Fylking var side kick i programmet och sprang omkring i en rosa overall och körde juckande hunden på främmande människor.

3. ”Vilse i pannkakan”

En hel generation har anklagat Staffan Westerberg för att ha förstört deras barndom med serien ”Vilse i pannkakan”. Barnprogrammet sändes för första gången 1975 i SVT och handlade om en pojke som inte vill äta upp sin pannkaka. I stället började han fantisera om varelser som lever i pannkakan. Storpotäten, Vilse, Vilja, älgen Laban och Trashanken är några figurer i dockteatern som formade 70-talisterna.

2. ”Tutti frutti”

1993 fick vi bekanta oss med fröken banan och fröken kiwi. Det var året då Bruno Wintzell och Dominika Peczynski introducerade programmet ”Tutti frutti” i TV3 för oss. Det innehöll gissningstävlingar med lätt erotiska inslag och programmet fick motta hård kritik för att många tyckte att de objektifierade kvinnor. Efter ”Tutti frutti” började TV3 att kallas för tutt-tv.

1. ”Solstollarna”

”Solstollarna” sändes första gången under sommaren 1985 och handlingen kretsade kring en badanläggning i Malmö som ägdes av direktör Knegoff. Direktören förvandlades ibland till sekreteraren Ulla-Bella genom att han iklädde sig en röd mössa och glasögon och ropade saker som ”Ulla-Bella min sekreterare”. I programmet fanns också figurer som Skumberg som smugglade danska wienerbröd med choklad i, Gösta och Gjördis, tullaren Åke Gömstedt och Lasse Polis. Musikvideor varvades med artistintervjuer, den mest kända är med sångerskan Samantha Fox, och då och då dök artister som Anna Book och Style upp och gjorde låtsasreklam för olika produkter som Knegoff sålde under eget namn. I en mindre roll i serien sågs Zlatans sambo Helena Seger. ”Solstollarna” kallades ibland för gubbsjukt då det ofta var lite väl lättklätt. Per Dunsö och Ola Ström var herrarna bakom flera av rollerna och produktionen som enligt Wkd är det konstigaste som visats i svensk tv.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro