ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tio vill starta nya skolor i Göteborg

Martina Liljedahl · 25 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Emma Hofling, Ronja Hernach och Sofia Nilsson går på Jensens gymnasium. De gillar att man kan välja skola.  

Emma Hofling, Ronja Hernach och Sofia Nilsson går på Jensens gymnasium. De gillar att man kan välja skola.   Foto: Christina Blom


Utredare: De kan vara ett hot

klar

Artikellänk är kopierad

Ytterligare privata grundskolor i Göteborg kan få flera kommunala att lägga ned. Det hävdar kommunens utredare. Ändå väntas kommunstyrelsen säga ja till fem nya skolor nästa vecka.Skolverket bestämmer om en skola får starta. Men kommunens ord väger allt tyngre då risken för överetablering i Göteborg är stor. – Vi tar ännu större hänsyn till om en skola ligger i närheten, säger Eva Andersson, undervisningsråd, Skolverket.Tio privata grundskolor har ansökt om att få starta och stadskansliet föreslår att kommunstyrelsen ska ställa sig positiv till fem av dem.Majorna räknar med att tappa 50 elever om friskolan Jensen startar nya grundskolor. Det motsvarar 3,5 miljoner mindre i kassan eller 7-8 lärare.– Det får ekonomiska effekter men vi kan inte se att de är så stora att vi kan avstyrka, säger Raija Häljfors på stadskansliet.Jensen Education vill starta privat grundskola för 500 elever i Göteborg nästa höst. Sedan ett år har det gymnasium i staden. Eleverna där vittnar om höga krav på eget ansvar.– Jag tror att det är bra om man får ta ansvar tidigare så att man är förberedd, säger eleven Sofia Nilsson, Staffan Mörner, affärsområdeschef på Jensen, vill se fler privata skolor i Göteborg.– Vi får inte konkurrera ut de kommunala enligt lag men det finns utrymme för en större andel fristående.

klar

Artikellänk är kopierad

Martina Liljedahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro