ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tioåringar försökte råna hennes affär

Johan Mårtensson Bornudd · 12 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Två pojkar i tioårsåldern stormade in i Doris Carlbergs tobaksaffär och knivhotade henne. Men hon jagade bort rånarna.

Två pojkar i tioårsåldern stormade in i Doris Carlbergs tobaksaffär och knivhotade henne. Men hon jagade bort rånarna. Foto: kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

 I Landskrona har brottsligheten bland barn eskalerat de senaste tre åren. Så sent som i går morse försökte pojkar i tioårsåldern råna en tobaksaffär i staden. – Detta har jag fruktat sedan jag köpte butiken, säger innehavaren Doris Carlberg.Två pojkar i tioårsåldern stormade tobaksaffären tillsammans med två kumpaner, som uppges ha varit något äldre. Trots att Doris Carlberg fick fyra knivar riktade mot sig vägrade hon att överlämna kassan. I stället tog hon fram en bastant träpåk och drämde den i disken så att skärvorna yrde. Sedan jagade hon i väg rånarna. – Jag var så jäkla förbannad på dem, säger Doris Carlberg. På två år har antalet rån och rånförsök mot butiker i Landskrona mer än femdubblats, och enligt polisen är det mycket unga personer som ligger bakom. – Här råder utanförskap och dålig integration, ett misslyckande från alla håll, säger Stefan Bengtsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten Nordvästra Skåne.

Under 15 – då läggs utredningen ner

Allt fler kriminella är barn. Varje månad tvingas landets åklagare lägga ner ungefär 1 500 brottsutredningar eftersom den misstänkta är under 15 år.

Trots att straffåldern i Sverige är 15 år begås åtskilliga brott av yngre brottslingar. På två år har antalet fall som lagts ner på grund av att den misstänkte varit minderårig ökat med 23 procent, från 7 527 fall förs­ta halvåret 2006 till 9 248 motsvarande period i fjol. – Jag vet exempel där den misstänkte förövaren varit så ung som nio år, säger Leif Petersson, statistiker vid Brottsförebyggande rådet, Brå.Men mörkertalet är enormt. De flesta brott som begås kommer aldrig till polisens kännedom, enligt Felipe Estrada, enhetschef vid Brå. – Så är det för all brottslighet, men det gäller särskilt då gärningsmannen är ung, säger han.Därför visar statistiken inte nödvändigtvis på en faktisk ökning av kriminalitet bland unga. I stället kan benägenheten att anmäla ha ökat, enligt Felipe Estrada.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro