ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tips: 4 platser att stanna på under din roadtrip

Daniel Cederlund · 9 Maj 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017
Anders Wallsten tipsar om vägar som han tycker är värda en omväg.

Anders Wallsten tipsar om vägar som han tycker är värda en omväg. Foto: Anders Wallsten


Dags att börja dagdrömma om sommarens roadtrip. Men vart ska du åka egentligen? Vare sig du har ett mål med din färd eller om resan är målet så är vägveteranen Anders Wallstens bästa tips kort och koncist. – Sväng av!

klar

Artikellänk är kopierad

Många är vi som romantiserar om gränslösa roadtrips med tillhörande impulsövernattningar. Öppna eldar med oslagbara utsikter, eller nattbad i omöjligt varmt vatten. Sedan tenderar vi att fega ur i en stoppfri resa längs E4:an. Men hur ska man göra för att komma loss den här gången?

– Grundförutsättningen för att upptäcka vackra vägar är ju att ta sig tid. Inte bara tänka att vi ska ta oss från A till B på kortaste möjliga tid. Längs motorvägen hittar du inga smultronställen med vackra sjöar och pittoreska gårdscaféer. Sväng av och hitta alternativa vägar, googla var ni kan stanna och vad som finns att se – det är garanterat roligare än det gamla vanliga stoppet på bensinmacken bredvid E4:n, säger Anders Wallsten, roadtripentusiast och chefredaktör på Husvagn & Camping.

En roadtrip handlar i mångt och mycket om att inte känna stress. Att inte veta vad som väntar, vare sig om en mil eller en dag, är själva essensen i reseformen. Sedan påverkar så klart vilka du reser med hur resan kommer att bli, och hur den bör genomföras. Ett gäng pigga 25-åringar brukar vara lättmanövrerade. Reser du i stället med yngre barn kan utmaningen vara större.

– Jag har rest en hel del med kids och är det något jag har lärt mig så är det att göra saker på vägen som alla tycker är roligt. Anpassar du hela resan efter barnens önskemål blir det dyngtrist för dig, och om ni går på litteraturmuseum kommer ungarna att protestera vilt. Hitta något för alla, säger Anders Wallsten.

Har du några exempel på bra aktiviteter för alla?

– Det är inte så lätt, men efter många år har jag hittat några grejer som alla verkar uppskatta. Vi har vaskat guld i Kopparberg hos ett par som vunnit en massa VM-medaljer i guldvaskning, det passar vare sig du är 8 eller 75 – alla gillar väl guld, eller?

pil
Anders Wallstens tipsar om vägar som är värda en omväg

Konstvägen sju älvar

En 35 mil lång och riktigt ball väg som går genom den svenska fjällvärlden, från kusten i Holmsund utanför Umeå till Borgafjäll. Du passerar ett dussintal utomhuskonstverk och som namnet avslöjar – sju älvar. Fantastisk natur utlovas.

Norrskensvägen

Från Haparanda i syd och hela vägen upp till Tromsø i Nordnorge går Norrskensvägen som kanske är mest populär vintertid av uppenbara anledningar. Men även sommartid är det en väldigt vacker natur som kantar vägarna.

Vildmarksvägen

Vildmarksvägen går mellan Vilhelmina och Strömsund och bjuder på Sveriges natur när den är som allra vildast. Här kan du med lite tur se flera av de vilda djuren vi har i Sverige, till exempel varg, fjällräv, örn och björn. Här finns landets högsta björntäthet, något jag själv bevittnat när jag stötte på en utanför min husvagn en gång.

Tidövägen

Om du är sugen på en biltur där du kan känna historiens vingslag är Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar ett bra alternativ. Här finns flera slott och kyrkoruiner från 1200-talet som bäddar för en riktigt tidsresa.

Nissastigen

Längs Nissastigen får du 18 mil längsmed Nissan mellan Jönköping och Halmstad. Det ska finnas riktigt bra laxfiske längs vägen, så spöt kan med fördel plockas fram i de här krokarna.

Länsväg 243

Mellan Gyttorp och Karlskoga går länsväg 243 som jag brukar rulla längs när tillfälle ges. Det är inte den snabbast vägen då man mest ligger och puttrar i 60, men den skänker mig ett inre lugn – den är bomull för själen.

pil
Anders Wallsten tipsar om roliga platser att stanna på längs vägen

Arnolds Kannibalmuséum

När jag reser genom olika orter brukar jag googla för att kolla vad som finns, ofta hittar man något intressant. Och utanför Ystad, i Önnerup, hittade jag kannibalmuséet. Jag har rest mycket i mina dagar, men Arnold Wernersson som driver muséet är snäppet värre och har samlat obskyra prylar från hela världen. Ett riktigt wow-ställe som måste ses.

Guldvaskning i Kopparberg

Jag intervjuade mannen som driver Guld & Äventyr i Kopparberg och har näst flest VM-medaljer någonsin i guldvaskning. På frågan vem som har fler svarade han: min hustru. Så att de kan vaska guld råder inga tvivel om. Och det är ett stopp som alla åldrar uppskattar.

Avesta Visentpark

Visentparken i Avesta är en avelsanläggning för den utrotningshotade europeiska bisonoxen. Det är ett stopp som brukar diggas av både de äldre och de yngre.

Skulpturparker

Skulpturparker kanske inte låter så kul för en tioåring, men åtminstone den i Wanås utanför Kristianstad och Marsvinsholms park i Ystad är perfekta stopp för hela familjen. Här trängs roliga och fina skulpturer och konstverk i vackra miljöer.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro