ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tips: Spara inte för tidigt till pensionen

Sara Sjöström · 26 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013
Elin Franzén, 29, och Erik Haak, 33, Södermalm, sparar 300 respektive 500  kronor var i fonder. – Vår bank tyckte att vi skulle göra det så vi körde på  deras inrådan. 

Elin Franzén, 29, och Erik Haak, 33, Södermalm, sparar 300 respektive 500  kronor var i fonder. – Vår bank tyckte att vi skulle göra det så vi körde på  deras inrådan.  Foto: Gustav Hugosson


Nu börjar de orange kuverten dimpa ner i brevinkasten. Kolla hur länge du måste jobba för att få en skälig pension.

klar

Artikellänk är kopierad

Denna vecka dimper det orange kuvertet ner i stockholmarnas brevinkast. Göteborgarna får pensionsprognosen under vecka tio och Malmös invånare veckan därpå.  

– I brevet kan man se hur länge vi behöver jobba beroende på när vi är födda, om vi vill ha samma pension som om man tar ut den vid 65, säger Olle Sylvén, informatör vid Pensionsmyndigheten. 

Hans råd är att inte börja pensionsspara redan i 20-årsåldern.

– Om man börjar spara i så pass ung ålder försvinner mycket pengar åt administrativa avgifter och man låser in pengarna ända tills man är pensionär, säger Olle Sylvén. 

Ingela Gabrielsson, som är privatekonom på Nordea, anser att omkring 35 är en lämplig ålder för att börja pensionsspara. Om man ska börja tidigare än så rekommenderar hon att man har en anställning och helst också en bostad innan man börjar lägga undan pengar till pensionen.  

– En bra tumregel är att spara 10 procent av din nettolön varje månad, säger Ingela Gabrielsson.

– Ta hjälp av din bank men sätt dig också in i sparandet själv. Sprid sparandet på tre delar; buffert, pensionssparande, och en del som kan vara amortering av lån, sparande i fonder och indexfonder. Det blir en bra mix och ett tryggt sparande där man kan få en bra avkastning.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Sjöström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro