ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tipsaren tror att grannen myglar

Leif Oldenburg · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013

Svenska folket älskar att skvallra på sina grannar. Nästan hälften av Försäkringskassans kontrollutredningar förra året påbörjades efter privata tips.

klar

Artikellänk är kopierad

”Va? Skottar han snö fast han är sjukskriven?” Svensken älskar att anmäla andra för bidragsfusk.
”Va? Skottar han snö fast han är sjukskriven?” Svensken älskar att anmäla andra för bidragsfusk.Foto: Urban Brådhe

Av totalt 19 503 utredningar hade 8 931, eller 46 procent, sin upprinnelse i anmälningar från allmänheten.

Flertalet var ingenting annat än just löst skvaller eller obefogade misstankar.

– Många retar sig på att någon får sjukersättning trots att de arbetar eller jobbar i trädgården. Men när vi kollar av med våra system stämmer det ofta inte. Personen har ingen ersättning, säger Linda Olofsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassans enhet för kontrollfrågor.

Men många anmälare vägrar ge upp:

– Det finns fall där samma anmälare återkommer gång på gång med tips om en och samma person. Ofta har anmälarna en föreställning om att någon får en ersättning på felaktiga grunder, men det håller inte vid en granskning.

Hela nio av tio utredningar som inleds efter tips från allmänheten läggs ner. Orsaken är inte alltid att det visade sig handla om löst skvaller eller rykten.

– Anmälarna är ofta anonyma och det kan vara svårt att gå vidare om vi inte får mer information. Ibland vet vi inte ens vilken granne det handlar om, säger Linda Olofsson.

Hon betonar att Försäkringskassan inte arbetar aktivt för att få in tips från allmänheten.

– De allra flesta gör faktiskt rätt för sig.

Därför skvallrar vi på grannen

Ångest. Missunnsamhet. Besatthet. Det finns många orsaker till att en person anmäler sin omgivning i tid och otid. Terapeuten Jonas Gåde arbetade i tre år med tv-programmet ”Grannfejden” och är inte förvånad över Försäkringskassans siffror:

– Till en del tror jag tyvärr att det finns en svensk avundsjuka. Varför jobbar grannen så lite? Varifrån får de sina pengar? Vi vill helt enkelt inte att andra ska ha ett bättre liv än vi själva. 

Ofta kan anmälaren drivas av en egen ångestproblematik.

– En del kapslar in sin ångest men många väljer att projicera den på andra. Det kan bli en form av besatthet där den egna ångestproblematiken står i proportion till antalet anmälningar. Till sist blir det nästan en livsuppgift att hålla koll på omgivningen, säger Jonas Gåde. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro