ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tipsen: Så lägger du grunden för ett långsiktigt sparande

Elinor Karlin · 17 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Är du i läge att du kan börja spara pengar? Ingela Gabrielsson från Nordea ger sina bästa tips på hur du ska prioritera. Rawpixel/Unsplash, IBL, Nordea

Är du i läge att du kan börja spara pengar? Ingela Gabrielsson från Nordea ger sina bästa tips på hur du ska prioritera. Rawpixel/Unsplash, IBL, Nordea Foto: Rawpixel/Unsplash, Nordea


Att spara långsiktigt kan kännas både tungt och svårt, men det behöver det inte vara. ­Privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea ger sina bästa tips på hur det ska gå till.

klar

Artikellänk är kopierad

När ska jag påbörja mitt långsiktiga sparande?– Det beror på var man befinner sig i livet. Ett långsiktigt sparande är för att kunna genomföra planer som man har längre fram. Man vill göra något som man kosta mer än vad lönen kan räcka till. Man kanske vet att man ska byta boende eller göra en längre resa? Det blir roligare om man har ett motiv. Men jag tycker att man ska ha utbildning, jobb och helst bostad på plats innan man börjar tänka på ett långsiktigt sparande.

Vilket är det första steget när jag börjar?– Läs runt på bankernas hemsidor eller ring och prata för att få konkreta råd. Vi brukar rekommendera ett investeringssparkonto, ett paraplykonto där du själv lägger in fondsparande och liknande. Då behöver du inte betala någon direkt vinstskatt när du säljer eller ändrar i fonderna. Sedan är jättebra om du har ett automatiskt månadssparande, som du drar automatiskt från lönen direkt när den kommer in.

Hur ska jag tänka när jag sparar åt barnen?– Det är bra om man kan spara varje månad. En del sparar hela barnbidraget, men jag tycker det är väldigt mycket. Spara några hundralappar, gärna i en kapitalfösräkring. Då kan du bestämma när pengarna ska vara tillgängliga för ditt barn. Det är inte säkert att barnet är redo när de är 18, då går man fortfarande i skolan. Det kan finnas många fördelar med att barnet är vuxet och moget och har sett vad pengar behövs till.

När är det inte läge att börja spara långsiktigt?– Du måste ha ett buffertsparande först för de oväntade utgifterna. Man måste också klara sin månadsbudget. Om man har stora skulder eller har dragit på sig dyra lån så är det dem man ska betala först. Men räntan på studielånet är väldigt låg, så det är ett förmånligt lån. Man behöver inte använda sina pengar för att betala av på det. Då är det bättre att påbörja långsiktigt sparande eller betala av dyra kortkrediter.

Vilken är din egen favoritsparform?– Jag tycker att investeringssparkontot är jättebra. Sedan äger jag själv enskilda aktier, det är spännande när man är intresserad. Då kan man få en aktieutdelning. Det är en trevlig slant, det är också en slags avkastning på sparande. Det tycker jag är lite kul. Men det innebär också stora risker. Därför är fondsparande bra. Då sprider man ut det och det är någon som kan det som förvaltar fonden åt dig.

Hur ska jag förvalta mitt sparande?– Man måste titta över sitt sparande regelbundet för att se till hur det går. Blir det som jag tänkt mig? Sedan får man belöna sig själv också. Ge sig själv en klapp på axeln.När vi väl har sparat ihop ett kapital så ska vi använda det också. Skjut inte på det. Man är ju stolt över det man har sparat ihop, men du ska ju också använda det! Följ dina drömmar. Sedan får du sätta igång och göra en nya plan.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro