ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Titiyo ger sig ut på turné: “Jag styr skeppet nu

Gustaf Larsson · 22 Mar 2019
Uppdaterad 22 Mar 2019
Titiyo Jah, som på bilden precis blivit invald i Swedish music hall of fame under 2018, ger sig ut på turné.

Titiyo Jah, som på bilden precis blivit invald i Swedish music hall of fame under 2018, ger sig ut på turné. Foto: Karin Törnblom/TT


30 år efter debuten är Titiyo ute på vägarna på nytt. För Metro berättar artisten om att skaffa barn vid 50, om sin nya musikaliska riktning och varför hon inte spelar Flowers” live. “Som att ta på sig en gammal kostym”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Titiyo Jah har inte tröttnat på att skapa och spela musik. 30 år efter debuten är allt lika pirrigt som det var förr.

– Ena stunden får man panik för att man har noll kontroll och bara; ”nej, vad har jag gett mig in på”, och andra stunder känns det bara kul. Då kan jag verkligen längta efter att stå på scenen, säger hon.

Titiyo styr skeppet nu

När Metro når henne är hon i full gång med att planera inför vårens turné. En mer personlig turné beskriver hon det som, där allt är på hennes villkor.

– Nu har jag mycket större tillit till mig egen intuition. Det är mer mitt eget maskineri medan jag förut försökte springa efter min egen utveckling som artist. Jag var också väldigt mycket mer bakom människor som gjorde musik förut, utan att själv ta plats. Nu har det utvecklats till att jag styr skeppet.

Den nu 51-åriga artisten ses som en av pionjärerna bakom modern soulpop i Sverige. När hon slog igenom för 30 år sedan var det i stort sett bara hon som verkade inom genren, men i dag känner hon att stafettpinnen är överlämnad.

– Jag kände mig ensam i det avseendet, och kanske att jag var lite av en banbyggare inom soulen. Men när artister som Seinabo Sey och Sabina Ddumba dök upp kände jag att: ”okej, nu är det dags för Titti att kliva åt sidan”. De har så kraftfulla röster och jag känner sådan djup respekt för dem, så för första gången kände jag att jag kunde step aside.

Klivit åt sidan har hon också gjort i någon grad. Hennes senaste album ”13 Gården” från 2015 var första gången vi hörde henne på svenska. Och genom det fick hennes tidigare souliga inslag lämna plats för ett mer poppigt uttryck.

– Jag har jättesvårt att göra den musiken som jag gjorde i början, det är som att sätta på sig en kostym som inte passar på en längre. Jag är en sucker för det monotona – det tunga och melankoliska ­­­– medan mina gamla låtar är väldigt glittriga och upptempo på ett sätt som jag inte riktigt kan identifiera mig med.

Vill du inte kännas vid det gamla?

– Ja men lite så. Jag är stolt över vad jag har gjort, absolut, men att stå på scen och sjunga ”Flowers” skulle kännas väldigt främmande just nu. Det kanske är tiden, att jag har hållit på så länge att mina gamla grejer preskriberas lite.

Blev mamma igen – som 50-åring

Vid sidan om hennes nya riktning inom musiken har det hänt mycket i Titiyos liv de senaste åren. Hon har byggt hus på Gotland, fått kontakt med en tidigare okänd bror, förlorat sin pappa och besökt Sierra Leone för första gången på 28 år. Och inte minst blivit mamma igen, vid 50 års ålder.

– Man vill ju säga att man bara lever i någon slags lyckorus av tacksamhet hela tiden, men oftast är det inte riktigt så. Det är fantastiskt, men det är definitivt ingen dans på rosor, säger hon.

Det var 26 år sedan du senast fick barn. Har du saknat det livet?

– Nej inte alls, jag är ingen sån som; ”åh jag vill in i småbarnslivet”. Jag har mer längtat efter att vara familj. Att jag träffade Viktor och det fanns en möjlighet att skaffa barn igen var fantastiskt. Hade jag varit singel och inte träffat Viktor hade jag inte tagit mig själv till någonstans och gjort ett barn själv, som många kvinnor gör.

Det är just faktumet att Titiyo har blivit mamma som 50-åring som det senaste året har skapat rubriker runt artisten.

– Jag fattar att man intresserar sig för det, för det är ganska extremt att föda barn när man är 50. Det gör mig stolt. Stolt över att ha brutit en norm, stolt över att det kanske finns många kvinnor som tittar på mig och tänker ”okej, så här kan man också göra”. Det är inte alltid det funkar såklart, men jag tror och hoppas att jag har gett många en liten större tidsfrist än vad man är van vid.

pil
Om Titiyo

• Namn: Titiyo Jah

• Ålder: 51 år

• Bor: Stockholm

• Aktuell med: En omfattande Sverigeturné

pil
Turnédatum

28 mars: Vara Konserthus, Vara

29 mars: Stora Teatern, Göteborg

5 april: Katalin, Uppsala

6 april: Arbis, Norrköping

10 april: Göta Lejon, Stockholm

11 april: Dunkers Kulturhus, Helsingborg

12 april: Slagthuset, Malmö

13 april: Ystads Teater, Ystad

20 juli: Garageprojektet Hammenhög, Hammenhög

Källa: Källa: Blixten och Co.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro