ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Titta Disney, alla era kvinnor ser likadana ut – men inte männen

Aron Andersson · 21 Mar 2015
Uppdaterad 21 Mar 2015

Foto: Something Classy


I Disneys värld kan män vara runda, kraftiga, hårda, mjuka, lustiga och fula. Men kvinnor har samma ansiktsform. Den upptäckten har gjorts av en bloggare som jämfört olika Disneyfilmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ser alla Disneykvinnor likadana ut? Det frågar sig nu Tumblr-bloggen ”Something Classy” som jämfört tecknade karaktärer från flera filmer.

Det började med trailern från nya Pixar-filmen ”Inside Out”, ”Insidan ut” på svenska. Där har bloggen jämfört ansikten på fem karaktärer.

”De två manliga karaktärerna har extremt distinkta ansiktsformer, medan de tre kvinnliga karaktärerna i princip har exakt samma ansiktsform; rund med liten näsa”, skriver bloggaren Alex som driver bloggen.

Efter den insikten har hon bestämt sig för att jämföra fler figurer från Disneys filmer de senaste åren. Totalt 15 kvinnliga karaktärer jämförs med 15 manliga. Bland de sistnämnda finns tydliga skillnader i ansiktsdragen, även när allt utom hakpartiet och näsformen skalas bort. Görs samma studie av de kvinnliga ansiktsdragen visar det sig snart att skillnaderna inte är särskilt stora. Samtliga kvinnoansikten är runda och har små näsor.

Männens ansiktsformer, till vänster, har betydligt större individuella skillnader än kvinnornas till höger.
Männens ansiktsformer, till vänster, har betydligt större individuella skillnader än kvinnornas till höger.

”DISNEY. VARFÖR HAR VARJE KVINNA SOM NI SKAPAT UNDER DET SENASTE DECENNIET EXAKT SAMMA ANSIKTSFORM?” utbrister Alex efter jämförelsen.

På Tumblr-bloggen har inlägget fått över 68 000 reaktioner från användare som spridit det vidare. Sajter som Buzzfeed och Daily Mail har uppmärksammat inlägget. 

Metro ringer medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz vid Stockholms universitet, som känner igen den bild som bloggaren beskriver.

– Det är väldigt intressant för mig även om jag i min forskning tittat på något helt annat, nämligen talang- och realityprogram. Men det är precis samma iakttagelse som jag gjorde. Det fanns många fler olika sorters män, medan kvinnorna var väldigt enhetliga, säger hon till Metro.

– Eftersom manligheten är norm finns det större spelrum för killar än vad det finns för tjejer.

Hon är inte särskilt förvånad över att Disneys figurer ser ut som de gör.

– Det sitter väldigt djupt och tecknare är inget undantag. De reproducerar slentrianmässig det som redan finns.

Samtidigt är hon positiv till att det faktiskt är en viss skillnad på dagens tecknade filmer jämfört med för några år sedan.

– Det har skett en liten utveckling. Även om tjejerna i Disneyfilmer ser söta ut fortfarande så har de fått mer handlingsutrymme. Det har blivit bättre, men de ser likadana ut.

Disney har tidigare varit indragna i en snarlik konflikt då huvudanimatören för filmen ”Frost” ska ha uttalat sig om att det är svårt att rita kvinnliga karaktärer eftersom de ”måste vara vackra”, skriver Daily Mail.

En talesperson från Disney menade då att uttalandena tagits ur sitt sammanhang.

►LÄS MER: Mamman sminkar om dockorna – så de ser ut som vanliga barn

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro