ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Titta! Du är snabbare än kungen, Pippa

metro · 4 Mar 2012
Uppdaterad 4 Mar 2012
 Pippa Middleton åker Vasaloppet och får en puss av kransmasen Erik Smedhs efter loppet. I

 Pippa Middleton åker Vasaloppet och får en puss av kransmasen Erik Smedhs efter loppet. I Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

De kom, sågs och hyllades. Kungligheterna imponerade i Vasaloppsspåren. Både brittiska Pippa Middleton, syster till prins Williams fru Kate, och danske kronprinsen Frederik tog sig hela vägen till Mora.

Kronprins Frederik gick i mål på 6:36.32. Därmed slog han svenske kung Carl XVI Gustaf som under sitt första Vasalopp 1977 åkte på tiden 8:12.41.

Efteråt hyllade kronprins Frederik Vasaloppet.

– Det känns fantastiskt. Naturen var underbar. Det bästa sportarrangemanget jag varit med om. Och tiden hade jag aldrig kunnat drömma om, säger han till Aftonbladet.

Även Pippa Middleton slog kungens tid. Hon åkte i mål på 7:13.36. Ett 20-tal fotografer fanns på plats när hon tog sig i mål innan hon slussades i väg bakvägen.

– En fantastiskt bra prestation, att åka på drygt sju timmar är en riktigt bra tid, säger Vasaloppets informationschef Per Strid.

Han hoppas att Pippa Middletons insats ska lyfta intresset i England för Vasaloppet.

– Hon har gett oss mycket pr och vi hoppas att intresset för Vasaloppet hos engelsmän mångfaldigas till nästa år, säger Strid.

Svenske prinsen Carl Philip är trots allt den snabbast kungligheten i ”fädrens spår”. Han åkte 2004 öppet spår på 6:21.52. Om nu inte Gustav Vasa åkte snabbare.

Allt fler, såväl kändisar som vardagsmotionärer, ger sig på Vasaloppet och andra stora kraftprövningar som Stockholm Marathon och Vätternrundan. 

Vad driver oss att anta sådana utmaningar?

– Mycket handlar om man gör något som syns istället för att göra det för sig själv. Det sänder signalen att vi är aktiva och hälsosamma. Sen handlar det också om att vi lärt oss att det är bra att sätta upp mål, säger Peter Hassmén, professor i idrottspsykolog vid Umeå universitet. 

Att fler och fler kändisar svettas i skidspåret kan bero på att konkurrensen om kändisskapet har hårdnat, menar varumärkesexperten Niklas Olovzon. 

– Det är kortare tid i rampljuset och därför gäller det att smida medan järnet är varmt. 

– Vi har ett samhälle där allting går väldigt snabbt och då blir klassiska saker som tar lång tid status symboler, allt från surdegsbakning till balkongodlingar. Vasaloppet spelar en stor roll i den trenden tror jag.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro