ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Titta upp – rymden bjuder på ljusshow i kväll

Tomas Lundin · 14 Dec 2014
Uppdaterad 14 Dec 2014

Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

I natt utsattes Sverige för årets mest spektakulära stjärnfall. Nu är det dags igen – med besked.– Det borde bli åtminstone dubbelt så bra i kväll, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers i Göteborg.

Om du var vaken i natt och tittade upp kanske du fick se ovanligt många stjärnfall. Men det är ingenting mot vad som väntar. – Om man vill se roliga saker på himlen med svansar efter sig är det i kväll som gäller, säger astronomen Robert Cumming till Metro.se.

► LÄS MER: Meteoriten slog ner i Metros redaktion

Med bara någon vecka kvar till årets mörkaste dag jobbar mörkret i stjärnskådarens fördel och så fort det har skymt ska det inte vara några problem att värma glöggen, ta på dig varma kläder, titta upp och få alla dina julklappsönskningar uppfyllda.

Hemligheten är att jorden är på kollisionskurs med grus från en asteroid som liknar den som ESA-farkosten Rosetta nyligen landade på. ► LÄS MER: ​Så gör du om jorden träffas av asteroider

– Det kommer från en märklig himlakropp som heter Phaeton, en liten asteroid som haft ett tidigare liv som komet fram tills för tusen år sedan då den hade ett spektakulärt utbrott, säger Robert Cumming.

Han beskriver 2014 som ett väldigt bra år för att få syn på himlafenomen med blotta ögat. Men alla ljusfenomen är inte kosmiska. Tidigt i morse syntes i Sydsverige ljus från en amerikansk spionsatellit som släppte sin bärraket på väg upp i omloppsbana.Filmar eller fotar du stjärnregnet? Mejla din bild eller video till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro