ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tittarna sviker. Gör något, SVT!

Nina Andrén · 16 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

En läsare efterfrågade mer exakta röstningssiffror och hur de har förändrats i kommentarsfältet i ett tidigare blogginlägg. Här kommer det:

Deltävling 1 i Malmö Inkomna röster: 415 421 Tittarsiffror: 3 364 000

Deltävling 2 i Linköping Inkomna röster: 342 567 Tittarsiffror: 3 020 000

Deltävling 3 i Göteborg Inkomna röster: 258 030 Tittarsiffror: (får vi veta under måndagen)

Det är alltså ett kraftigt fall. Och som sagt, lägsta röstantal totalt sett sedan deltävling 3 i Sundsvall 2002 (219 474 röster kom då in med en TV-publik på 2 188 000). Riktigt illa.

Detta att jämföra med 2013 då deltävling nummer tre sågs av strax under 3,5 miljoner och ca 420 000 röster räknades.

För att dra det till sin spets kan vi gå tillbaka till 2012 och den sista deltävlingen där Danny Saucedos “Amazing” ensam stod för 223 227 av de inkomna rösterna (totalt 642  413). Alltså, ett enskilt bidrag drog in nästan lika många röster som i går fördelades på alla åtta bidrag.

Något radikalt måste ändras inför nästa år ifall Melodifestivalen fortsättningsvis ska kunna få kallas “Sveriges största musiktävling”. Jag vill inte att det ska gå tillbaka till hur det var på 90-talet då tävlingen var en skamfläck både för SVT och för oss som faktiskt älskar Melodifestivalen.

Hela produktionen ska inte behöva hänga på en enda människa. Just nu verkar det så. När manusförfattaren och regissören Edward af Sillén i år valde att jobba med annat än Melodifestivalen fallerar hela programmet. Det ska inte få hända.

Gårdagens mellanakt är en gåta för mig hur den ens lämnade idéstadiet utan att någon röt ifrån. VEM satt och sa “Ja, ja det här är kul, det här gör vi, fan folk kommer att älska det!”? Vem? Hur kunde de tänka så fel?

Jag vill inte sparka på en kär gammal vän som redan ligger ner men det är plågsamt att vecka efter vecka bli besviken och trött. Jag vill programmets bästa. Jag älskar ju den här fåniga tävlingen av hela mitt hjärta. På grund av det blir jag ofta påhoppad av vänner och bekanta som vill säga sin åsikt om hur uselt allt har blivit. Jag kan inte längre stå och försvara det. Mina argument börjar ta slut.

Låtarnas kvalitet kan variera. Det beror så mycket på eget tycke och smak. Men själva programstommen måste fungera. Det är ett underhållningsprogram. Vi vill bli underhållna. Underhåll oss!

Försök i alla fall. För just nu känns det som SVT inte ens försöker. Och det smärtar mig att säga det för jag känner ju folk som jobbar inom produktionen. De är fantastiska människor. Jag vill bara veta vad det är som har hänt? Varför det blev så fel just i år?

Sveriges mest sedda TV-program ska inte behöva gå från succé till fiasko på ett ynka litet år. Men tittarna sviker.

Gör något!

Snälla, snälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro