ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tittarstorm mot SVT:s barnprogram: "Förenklad och nedsättande bild av kineser

Karolina Skoglund · 13 Jan 2015
Uppdaterad 13 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SVT.

”Rasism i barn-tv är inte ok år 2015.” Så lyder delar av kritiken mot ett avsnitt i SVT:s barnprogram ”Mina pinsamma föräldrar”, som i programmet besöker en kinesisk restaurang iklädd stereotypa kinesiska kläder och försöker prata mandarin med den svenske kyparen. 

SVT:s barnhumorprogram ”Mina pinsamma föräldrar” har hamnat i blåsväder sedan de ”pinsamma föräldrarna” i ett avsnitt tar huvudpersonen Jens och hans flickvän till en kinesisk restaurang. Under  besöket har de bland annat på sig stereotypa kinesiska kläder, försöker prata mandarin med den svenske kyparen och skojar om maten. 

Programmet har nu anmälts till Granskningsnämnden och arga föräldrar har hört av sig till SVT:s tittarservice.

”Programmet medverkar till att sprida en förenklande och nedsättande bild av kineser och därmed indirekt  östasiater. Trots att programmet syftar till att visa att det är föräldrarna som är pinsamma, så bidrar programmet ändå till att normalisera gulinghumor och att reproducera rasstereotyper”  skriver signaturen Lisa till SVT :s tittarservice .

Och hon får medhåll av många andra tittare:

”Det var ett förfärligt avsnitt, som inte passar att visa i SVT . Kritiken är helt berättigad. Rasism i barn-tv är inte ok år 2015” skriver ”Anna-Stina”.

Signaturen Marianne skriver: 

”Man blir förvånad att sådana här avsnitt överhuvudtaget produceras och sänds”. SVT håller dock inte med om kritiken.

I ett svar till en av de arga föräldrarna skriver Jonas Gunnarsson, projektledare för programmet: 

”Jag förstår till fullo ditt resonemang. Slentrianmässigt skämtande om minoriteter är aldrig ok /…/ Det jag däremot inte håller med om är att vi i den här sketchen på något sätt driver med kineser och östasiater”. 

– Till att börja med är jag jätteledsen om folk tagit illa vid sig. Det har aldrig varit medvetet. Jag har inte slagits av att vi skulle göra narr av folk från Kina, säger  Jonas Gunnarsson till Metro. 

Han menar att det framgår tydligt att det är föräldrarna som är konstiga, och inte kineser i allmänhet. Dock tar har till sig kritiken till framtida avsnitt. 

– Jag kommer att tänka till i framtiden i liknande fall. Sedan får vi se vad Granskningsnämnden säger. Det är ju några stycken som anmält och då måste ju vi tänka till varför det blivit så. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro