ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjäder ska stoppa yrkesbrottslingar

Ann Hagman · 12 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Tjäder ska stoppa yrkesbrottslingar Peter Tjäder – en av Sveriges mest härdade bekämpare av grov organiserad brottslighet. Han gick i spetsen för polisens insats i mc-kriget i Skåne på 1990-talet och blev själv utsatt för allvarliga hot. – Jag pratar aldrig om det jag själv varit med om och är inte rädd, säger han.

Tjäder ska stoppa yrkesbrottslingar Peter Tjäder – en av Sveriges mest härdade bekämpare av grov organiserad brottslighet. Han gick i spetsen för polisens insats i mc-kriget i Skåne på 1990-talet och blev själv utsatt för allvarliga hot. – Jag pratar aldrig om det jag själv varit med om och är inte rädd, säger han. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Peter Tjäder är superpolisen som pluggade på juristlinjen och började som åklagare. Nu har han fått obegränsat med pengar av justitieministern – för att sätta stopp för landets grövsta brottslingar. – Jag är en praktiker i första hand. Jag har stått i blod, svett och tårar och jobbat med det här i verkligheten, säger Peter Tjäder om uppdraget. Den grova organiserade brottsligheten har de senaste åren legat steget före polisen, vilket fått till följd att den kunnat sprida sig: från Skåne till Stockholm och vidare ut i landet. – I dag finns det inte ett län i Sverige som inte har något inslag av det här. Det finns mc-klubbar överallt som på olika sätt är kopplade till Hells Angels och Bandidos, säger Peter Tjäder. Han ledde polisstyrkorna som kämpade för att upprätthålla lag och ordning under kriget mellan mc-gängen i 1990-talets Skåne. Peter Tjäder blev själv utsatt för hot och har varit med om att kolleger blivit skadade för livet i attentat mot polisen. Ändå fortsätter han striden mot mc-gängen och andra yrkeskriminella nätverk. – Det ska helt klart bli obehagligt att tillhöra de här elementen i fortsättningen. I Skåne låg vi på rätt hårt under flera år, och det märktes. Uthållighet är avgörande – så fort man släpper taget kommer problemen tillbaka.

•• Justitieminister Thomas Bodström har utlovat obegränsade ekonomiska resurser. Betyder det att situationen är akut? – Det har den varit under de senaste åren. Det som kan ses som relativt nytt är att mc-brottsligheten inte längre är något storstadsproblem. Vi känner sedan tidigare till klubbarnas verksamhet i till exempel Dalarna och Värmland, men polismyndigheterna där har fullt upp med den dagliga utryckningsverksamheten och mäktar inte med den här brottsligheten. Nu ska vi ge dem bättre förutsättningar att bekämpa den.

•• Har du någonsin tidigare varit med om att få hur mycket pengar som helst att röra dig med i arbetet? – Vi får väl se hur det blir med det. Men de pengar som redan avsatts räcker långt bara de. 120 miljoner är mycket pengar – nu kan vi kraftsamla.

•• Du ska bli polisens ansikte utåt i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Är du inte rädd? – Nej, jag är inte rädd. Man kan inte vara rädd för något man uttalat ska gå ut och bekämpa. Det har varit många tragiska händelser. På 90-talet blev kolleger invalidiserade till följd av olika attentat, men jag tror att vi har blivit bättre på att hantera det. Det ska vara fullständigt olönsamt att ge sig på poliser och åklagare.

•• Vilket hot är störst i dag?– Den mest typiska organiserade brottslighet som vi har i Sverige är mc-brottsligheten. Den är internationell och signalerar med hot och våld mot alla som försöker motarbeta den.

•• Vad ser du som din första uppgift? – Att se till att alla landets poliser får en gemensam bild av den organiserade brottsligheten och av hur vi ska bekämpa den. I dag lever polismyndigheterna i en verklighet som ser ut som en brandstation, där man rycker ut och släcker bränder. – Därför är det så viktigt att vi får möjlighet att kraftsamla och ha poliser att sätta in vid insatser som inte behöver delta i det dagliga utryckningsarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro