ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänade 42 miljoner – får 115 000 av staten

metro · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011
Stig Bertilsson (M) har haft årsinkomster på upp till 42 miljoner. Trots detta har han sedan 1996 haft rätt till riksdagens inkomstgaranti.

Stig Bertilsson (M) har haft årsinkomster på upp till 42 miljoner. Trots detta har han sedan 1996 haft rätt till riksdagens inkomstgaranti. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX


Stig Bertilsson (M) har en inkomstgaranti sedan han lämnade riksdagen – trots årsinkomster på upp till 42 miljoner. Helt enligt reglerna”. Fridolin: För generöst.

klar

Artikellänk är kopierad

Före detta riksdagsmannen Stig Bertilsson (M) har en årsinkomst på 42 miljoner kronor. Ändå får han 9 611 kronor i månaden i inkomstgaranti från det som kallats ”riksdagens egen a-kassa”. Helt enligt reglerna, menar Statens pensionsverk. Stig Bertilsson var riksdagsman för Moderaterna mellan 1987 och 1996. Han förlorade sin riksdagsplats sedan han dömts för grovt bedrägeri. Stig Bertilsson har inkomstgaranti från riksdagen sedan 1996 och har rätt till den fram till pensioneringen i mars 2015. En period på 19 år. Hittills har han fått 1,9 miljoner kronor i ersättning sedan han lämnade riksdagen. Statens pensionsverk har nyligen granskat Bertilssons inkomstgaranti för 2009 i en stickprovskontroll. Trots att han drog in 42 miljoner som företagare får han behålla sin inkomstgaranti. Bertilssons beskattningsbara förvärvsinkomst av tjänst blev 5,3 miljoner och överskott av kapital hamnade på 37,7 miljoner. Stig Bertilsson menar dock att 5,1 av 5,3 miljoner som på deklarationen ser ut som inkomst av tjänst i själva verket  är ­kapitalvinsten från aktieförsäljningen vid tidningen Dalslänningen som Bertilsson sålde det året. – Det är helt enligt reg-lerna. Kapitalvinsten är inte lön, säger Göran Månsson, skattehandläggare på Skatteverket. Som vd för Dalslänningen AB hade Stig Bertilsson en för en vd blygsam årslön på 120 000 kronor. Den låga ­lönen gör att han får behålla inkomstgarantin från riksdagen. Den blir han av med först om han skulle tjäna 433 000 kronor om året. – Jag vill inte kommentera detta nu, hälsar Stig Bertilsson, som är på resande fot i Singapore när ­Metro får tag i honom. Statens pensionsverk har efter sin årliga stickprovskontroll redovisat att fyra före detta ledamöter har fått för mycket pengar i inkomstgarantin 2009. En av dem är Stig Bertilsson som ska betala tillbaka 2 557 kronor. Av riksdagen fick han det året 115 932 i bidrag och han drog in 42 miljoner som företagare.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro