ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänar pengar på att skänka tolv dagar gammal mat till hemlösa

Karolina Skoglund · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

En prisad entreprenör har gjort karriär på att ge upp till tolv dagar gammal mat från 7-Eleven till hemlösa. De hemlösa blir både sjuka och förskräckta av maten. – Vi får mat som man inte ens skulle ge till djur, säger hemlösa José.

klar

Artikellänk är kopierad

” Jag kan ju också tycka att de som tar emot en vara måste kolla”, säger  Simon Eisner.
” Jag kan ju också tycka att de som tar emot en vara måste kolla”, säger  Simon Eisner.Foto: TT

Entreprenören Simon Eisner fick med sitt företag Allwin AB pris av Svenskt Näringsliv för ”den mest företagsamma människan i Västra Götaland 2013”, har utsetts till Årets entreprenör av återvinningsindustrin, varit på kungliga slottets Sverigemiddag och har bjudits in att prata om matsvinn inför OECD. Allt efter idén att ta betalt för att hämta livsmedelsbutikernas överskott och sedan köra ut maten till hemlösa, vilket är kärnan i företaget. Alla vinner på det, eftersom maten ändå skulle slängas, är synsättet.

Men en stor del av maten från Allwin AB borde nog ändå ha hamnat i papperskorgen, visar en granskning som tidningen Faktum gjort. Tidningen säljs av hemlösa i Göteborg och i försäljarlokalen finns en kyl med mat från succéföretaget.

– Jag skulle äta en sallad med lax och bulgur, så såg jag något grönt i bulguren och tänkte att det var grönmögelost. Jag tittade på innehållsförteckningen och när jag såg att det inte var någon ost i salladen fattade jag att det var mögel och det luktade verkligen mögel om salladen, säger den hemlöse försäljaren Mischa till Faktum.

Salladens sista förbrukningsdag hade passerat dagen innan, men så snabb mögelutveckling tyder på att salladen inte har förvarats kallt. Dessutom har Mischa blivit sjuk flera gånger med både kräkningar och diarréer efter att ha ätit sallader och smörgåsar från Allwin.

Ytterligare en Faktumsäljare, hemlösa José, har liknande erfarenheter.

– När jag äter den blir jag lös i magen. Efter sommaren slutade jag äta deras mat och då blev det bättre. Det är som om vi inte är värda ett skit. Vi blir nedvärderade, får mat som jag inte ens skulle ge till djur.

Faktum har även skickat varor från Allwin AB till ett laboratorium för undersökning. Det visade sig att hälften av dem fick anmärkningar. En av varorna hade höga halter av en salmonellaliknande bakterie en annan hade mycket hög mögelhalt med risk för mögelgifter.

Sophie Cronholm, samordnare i Faktums försäljarlokal, tar ofta emot maten från Allwin AB, som sedan står till förfogande för de hemlösa Faktumförsäljarna.

– I somras fick vi in en påse bullar med myror i och en annan gång fick vi godis som det verkade som att någon sopat upp från golvet, fullt med smuts här och där.

När Faktum konfronterar Simon Eisner med informationen om de gamla varorna och de sjuka hemlösa säger han:

– Man tar väl inte en smörgås som gått ut eller? Gör man det? Vem gör det? Det är väl sunt förnuft. Jag kan ju också tycka att dem som tar emot en vara måste kolla.

Att varorna skulle vara så passa gamla som Faktums granskning visar, förnekar han.

– Nä, nä, nä, jag kan svära på min döda farfars grav att tio dagar gamla grejer inte har levererats. Tio dagar gammalt har inte hänt. Det är högst osannolikt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro