ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänst som gissar din ålder gör succé – men din bild får användas i reklam

Tomas Lundin · 3 Maj 2015
Uppdaterad 3 Maj 2015
Zlatan, som i verkligheten är 33, är 45, kungen – som fyllde 69 här om dagen – är 77 och Carola som visserligen är evigt ung har blivit 16 år yngre. De halvdassiga gissningarna är en förklaring till att how-old har spridits. 

Zlatan, som i verkligheten är 33, är 45, kungen – som fyllde 69 här om dagen – är 77 och Carola som visserligen är evigt ung har blivit 16 år yngre. De halvdassiga gissningarna är en förklaring till att how-old har spridits. 


Visst kan det vara kul att ladda upp en bild och få en dålig åldersgissning – men vet du vad det står i användaravtalet? Det här behöver folk vara medvetna om”, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren.

klar

Artikellänk är kopierad

Du har garanterat sett inlägg från how-old.net, tjänsten som gissar din ålder. Sajten har blivit en hit, kanske inte främst för att den är särskilt träffsäker, utan för att siffran verkar vara helt dragen ur en hatt.

Däremot kan det vara bra att veta vad du skriver upp dig på när du använder tjänsten på ditt eget, din kompis eller ditt barns ansikte. 

Twittraren Brandon Wall har uppmärksammat det användaravtal som du indirekt godkänner när du använder tjänsten. Även om det betryggande står ”P.S: Vi sparar inte dina bilder” på uppladdningssidan säger avtalet något annat. 

Microsoft, som ligger bakom tjänsten, skriver i en passage i det oändligt långa användaravtalet att de inte gör anspråk på ägarskap på bilderna du laddar upp. Men därefter följer den här formuleringen: 

”Genom att posta […] ditt bidrag ger du tillstånd till Microsoft [ …] rätten att utan begränsning kopiera, distribuera, överföra, visa offentlig, översätta, redigera, reformatera […] ditt bidrag; att publicera ditt namn i anslutning till bidraget och att vidarelicensera sådana rättigheter till vilken tillhandahållare av webbsidor som helst”

Microsoft gör alltså inget anspråk på ägarskap på din bild, men förbehåller sig rätten att göra nästan vad de vill med den. 

– Det här är standardvillkoren för den här typen av tjänster överhuvudtaget och det behöver folk vara medvetna om, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren till Metro. 

Den som läser lite mer på sajten och inte bara laddar upp en bild ser att tjänsten är ett sätt för Microsoft att göra reklam för sin molntjänst Azur. Att dina bilder visas upp för potentiella Azur-kunder är fullt möjligt.

– De vill visa hur effektivt det är att utveckla det här ramverket och att det klarar av mycket belastning och det tycker de såklart är kul att lägga fram på sin utvecklarkonferens, säger Fredrik Ljunggren. 

Avtalet ger Microsoft rätt att göra nästan vad de vill med dina bilder, men om de väljer att göra det är en annan sak.

– De har ju samtidigt skrivit att de inte behåller bilderna och kasserar dem så fort de gjort den här bedömningen. Huruvuda man vill tro på det är en annan sak. Jag tror att Microsoft har för mycket förtroende att förlora för att de skulle missbruka dem.

Experten uppmanar den som använder, delar och lajkar liknande tjänster att alltid fråga sig själv vad syftet är. I det här fallet var det för att visa upp ett verktyg för att bygga sajter.

– Men de flesta sådana här tjänster har helt andra syften, att du ska bli vän med någon eller dela och så sprider du reklam.

Microsoft hävdar att appen inte sparar några bilder eller personuppgifter och att det som står i det långa användaravtalet ska ses som ett generellt avtal för nättjänster. – Den här sajten sparar inga bilder eller personuppgifter utan bara information om vilka som har besökt den precis som alla nätleverantörer gör, säger Joakim Nordblom, presskontakt på Microsoft till Metro.

Även om Microsoft skulle använda någon bild som laddats upp i demonstrationssyfte så går den inte att koppla ihop med personen som laddar upp den, menar man.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro