ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänstemän misstänks ha sålt uppehållstillstånd

Gustaf Eriksson · 29 Jan 2013
Uppdaterad 29 Jan 2013
Misstanken: Anställda på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd

Misstanken: Anställda på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd Foto: Scanpix


Tidigt i morse greps två anställda på Migrationsverket i Malmö misstänkta för att ha sålt uppehållstillstånd till asylsökande, rapporterar SVT:s Sydnytt. En av dem anmäldes redan 2008, men varken polisen eller Migrationsverket tog det på allvar då.

klar

Artikellänk är kopierad

De anställda, som är misstänkta för grovt mutbrott, ska ha sålt uppehållstillstånd till ett tiotal asylsökande från Afrika och Mellanöstern. Priset har legat på mellan 50 000 och 100 000 kronor, enligt Sydnytt. 

Förutom att utfärda uppehållstillstånd mot betalning ska de anställda också ha sålt uppehållsrätter inom EU, med hjälp av falska bulgariska pass och falska arbetsintyg.

Sydnytt rapporterar att Migrationsverkets internutredare larmade polis i somras efter att ha gått igenom en av de anställdas ärenden. Förundersökningsledaren är statsåklare Nils-Eric Schultz, som enligt TT är på väg från Stockholm till Malmö med anledning av gripandena. De gripna anhölls i förväg i slutet av förra veckan. Omfattningen på brotten är i nuläget oklar.  – Vi får väl se vad vi får fram de närmaste dagarna, säger han till TT. 

Redan i maj 2008 gjorde en man en polisanmälan om att han uppmanats betala mutor för att få stanna i Sverige, uppger Sydnytt. Hans dåvarande handläggare är en av de två som nu, nästan fem år senare, gripits. För då, 2008, lade polisen ner ärendet. Inte heller Migrationsverket reagerade på mannens berättelse.

– Det enda svar jag fick var att jag skulle tillbaka till Nigeria, berättar mannen nu. Migrationsverket startar nu flera interna utredningar som syftar till att minska risken för mutbrott och otillåten påverkan.  – Jag ser mycket allvarligt på misstankarna att medarbetare på Migrationsverket ska ha gjort sig skyldig till mutbrott. Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder misstankarna för att få klarhet i frågan, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i en kommentar.  Uppehållsrätter är en rätt för EU- och ESS-medborgare att vistas i Sverige i mer än tre månader utan uppehållstillstånd. Samtidigt skriver Dagens Nyheter om att arbetsgivare har sålt arbetstillstånd om de har presenterat korrekt dokumentation till Migrationsverket. – Vi har sett många exempel på något som liknar människohandel. Företagen skriver avtal med Migrationsverket, förbinder sig att betala en viss lön, enligt kollektivavtal, men sedan betalar de inte den lönen, säger Ella Niia, förbundsordförande på Hotell- och reastaurangfacket till TT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro