ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänsten som rensar nätet efter din död

Ola Jacobsen · 14 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Carola Grahn


klar

Artikellänk är kopierad

I dag fortsätter döda personer att leva på nätet. Nu kommer tjänsten som låter dig sätta punkt för ditt sociala liv på nätet – från andra sidan.

I dag finns inget sätt att avsluta avlidna personers konton på olika sajter på nätet. Det har Lisa Granberg, student på Beckmans Designhögskola, tagit fasta på och utvecklat en tjänst där användarna i förväg kan bestämma vad som ska hända med deras liv på nätet när de dör.– Många lever sina liv både i verkligheten och på nätet. Därför finns även döden på nätet, men det har inte belysts så mycket, säger Lisa Granberg.

Tjänsten Webwill ska fungera så att användarna klickar i hur de vill att deras konton på olika sociala tjänster, som Facebook, Twitter eller Flickr, ska förändras efter deras död. Det kan handla om att radera kontot, ändra statusuppdateringen eller skicka mejl till vänner.

Sedan väljer användaren när det ska verkställas. Samma dag, en vecka, två, fyra eller åtta veckor efter att de avlidit. Webwill ska vara kopplat till folkbokföringen, så en arbetsdag efter att en läkare har utfärdat dödsattesten når det Webwill. Då verkställs användarens önskemål. – Fördröjningen är för att anhöriga ska ha tid att underrättas innan konto börjar raderas och statusändringar ändras, säger Lisa Granberg.

I dag är det svårt för anhöriga att få stopp på avlidnas liv på nätet. – Det här är ingen lösning på problemet sorg, men praktiska lösningar kan underlätta problemen för anhöriga eftersom det kan vara svårt hålla sig ifrån att gå in på en avliden anhörigs sidor på nätet, säger Lisa Granberg.

Tjänsten är hennes examensarbete inom reklam och grafisk form på Beckmans Designhögskola, och presenteras på en utställning i nästa vecka. Men om man vill använda tjänsten redan nu?– Jag hoppas att den ska komma ut så fort som möjligt så att folk kan ta del av den. Internet är en del av många människors liv. Det måste finnas praktiska lösningar på problemen som uppstår där, säger Lisa Granberg.

Redan i dag finns forum för anhöringa och vänner till avlidna personer där man kan skriva meddelande och tända virtuella ljus. – Ja, men de är till för de anhöriga. Webwill är för individen. Där kan du själv välja vad som ska hända efter din död och är inte beroende av att anhöriga ska göra som du har önskat.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro