ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjänsterna som ersätter SMS

Aron Andersson · 2 Maj 2013
Uppdaterad 2 Maj 2013
Meddelandetjänsterna som ersätter SMS Fler skickar textmeddelanden till varandra via appar, där det är gratis, än via traditionella sms. Metros prylexpert Aron Anderson testar apparna.

Meddelandetjänsterna som ersätter SMS Fler skickar textmeddelanden till varandra via appar, där det är gratis, än via traditionella sms. Metros prylexpert Aron Anderson testar apparna. Foto: Marie Kjellander


För första gången har chatt-apparna gått om det klassiska text-meddelandet. De smarta mobilerna har gjort att vanliga sms blivit onödigt dyrt.

klar

Artikellänk är kopierad

Analysföretaget Informa rapporterar att 19 miljarder meddelanden skickades genom chattappar varje dag under förra året. Antalet sms var bara 17,6 miljarder om dagen. Det betyder att vi för första gången använder tjänster som Whatsapp och Facebook Messenger i större utsträckning än traditionella textmeddelanden.

– Kassakon är döende. Dags för telekomföretagen att vakna upp och känna doften av datakaffet, skriver Neelie Kroes, vice ordförande för EU-kommissionen, på Twitter om nyheten.

Utvecklingen betyder nämligen förlorade inkomster för operatörerna som inte kan ta betalt för chattmeddelanden. På svenska Post- och telestyrelsen har trenden med minskad sms-trafik varit tydlig sedan en tid tillbaka.

– Vi har sett att sms börjat plana av, och till och med minska. Sedan har vi inte själva mätt chattapparna, men vi har lyft fram det som en trolig förklaring, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro