ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejer förbjuds att ha korta kjolar i skolan – kan ge killar "idéer"

Åsa Larsson · 11 Apr 2016
Uppdaterad 11 Apr 2016
Sade Tuttle var med på mötet där vicerektorn Cherith Telford sade till flickorna att de måste förlänga sina kjolar.

Sade Tuttle var med på mötet där vicerektorn Cherith Telford sade till flickorna att de måste förlänga sina kjolar. Foto: Newshub


Ni får inte ha så korta kjolar – för de manliga anställdas skull och för att inte pojkar ska få "idéer". Det beskedet fick en grupp tonåriga flickor på en skola i Nya Zeeland.

klar

Artikellänk är kopierad

En grupp på kring 40 tonåriga tjejer på Henderson-skolan i West Auckland kallades in till ett möte efter en kontroll av skoluniformerna.

– Vi blev tillsagda att kjolarna måste förlängas ner över knäna eller så skulle vi få kvarsittning efter skolan, säger 15-åriga eleven Sade Tuttle till nyzeeländska Newshub.

Skälet till detta sade skolans representant var för att "våra flickor ska vara trygga, stoppa pojkar från att få idéer och skapa en bra arbetsmiljö för de manliga anställda på skolan", berättar Sade Tuttle.►KOLUMN: Vad är din syn på offer och förövare? Skolans rektor Mike Purcell skriver i ett uttalande att skolan har den här klädkoden för att alla ska känna sig bekväma i skolan och att den är väl känd. Men 15-åriga Sade Tuttle tycker att han då missar vad det handlar om.

– Det är inte reglerna som är problemet, utan de är klädkoderna riktar sig till flickor specifikt på grund av att deras kroppar är sexuella och distraherande, säger Tuttle.►LÄS MER: Elever tvingas täcka benen när de bär kjol: Måste bli anständigare Händelsen har väckt upprörda känslor bland elever och lärare och debatt om så kallad victimblaming på nätet. Det är inte flickornas ansvar att se till att de inte blir sextrakasserade, menar många.

– Jag är väldigt irriterad på det här, säger Deborah Russell, en feministisk debattör och föreläsare på Massey-universitetet, till The Guardian.

– Det sänder ett budskap att unga kvinnor att de är ansvarig för unga mäns sexuella beteende och även ett dåligt budskap till unga män att deras sexuella drifter inte går att kontrollera.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro