ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejer förnedras med sina sextade” bilder

Hanna Göransson · 10 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Magda Lukaszewicz, 17, och Emelie Poignant, 17, känner till tjejer som drabbats av att deras bilder spritts på nätet.

Magda Lukaszewicz, 17, och Emelie Poignant, 17, känner till tjejer som drabbats av att deras bilder spritts på nätet. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

 Unga tjejer tar utmanande sexbilder på sig själva och skickar dem – ”sextar” – till sina kompisar som mms. Sedan sprids de via nätet.Det verkar ofarligt. En utmanande bild som mms:as till en kompis. Men sedan sprids bilderna. Det kan vara någon gammal kompis eller pojkvän som vill hämnas. Och den avancerade mobiltekniken har gjort att bilderna sprids snabbt. Det är svårt att skydda sig mot dem som ofredar. På Bris känner man till fenomenet. – Många tjejer hör av sig och ångrar sig för att de är stressade över vad som ska hända med bilderna, säger Nicklas Lund, pressansvarig på Bris. Det räcker inte med att dölja ansiktet. – Tyvärr så vet dina gamla kompisar vem du är även om du är anonym på bilden.Enligt Nicklas Lund har de unga bra nätkoll. Men är naiva. – De anar inte proportionerna. En digital bild på nätet kommer alltid att finnas. Den aspekten finns inte hos en 14-åring. Tyvärr. Enligt Britains Child Exploitation and Online Protection Center, CEOP, används bilderna även i mobbningssyfte. CEOP får in allt fler anmälningar om ”sexting”. – Vi har sett att fler unga tar sexbilder på sig själva, säger Helen Penn, CEOP.

”Ingen lägger ju ut fula bilder på sig själv”

mms. Kompisarna Magda Lukaszewicz, 17, och Emelie Poignant, 17, känner till att bilder sprids på nätet. Och de känner till tjejer som har drabbats. – Det går rykten om tjejer som det har hänt, säger Emelie. Men att messa bilder, känns inte lika farligt, tycker de. Även om bilderna kan få samma spridning. – Jag förutsätter att ett mms går till en viss person, säger Emelie.De tror att det är behovet av bekräftelse som ligger bakom. Att öka på självförtroendet. – Ingen lägger ju ut fula bilder på sig själv, säger Magda. Själva är de väl medvetna om riskerna och skulle aldrig lägga ut bilder på sig själva. Men de tror att många tjejer rycks med i stunden. – Jag tror inte att de tänker på konsekvenserna, säger Magda.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro