ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejer hängs ut på nya Instagramkonton

Gustaf Eriksson · 30 Jun 2013
Uppdaterad 30 Jun 2013
Tjejer hängs ut på nya Instagramkonton efter upploppen

Tjejer hängs ut på nya Instagramkonton efter upploppen Foto: Scanpix


Två flickor har dömts förtalat ungdomar på Instagram. Åklagare hoppas att den tuffa domen ska avskräcka andra. Men nya uthängningskonton har redan dykt upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Två flickor, 15 och 16 år gamla, dömdes tidigare i veckan för grovt förtal efter att ungdomar i Göteborgstrakten hängts ut med bilder och kränkande kommentarer på Instagram. 

Flickorna dömdes till ungdomstjänst och vård. De ska också betala mer än en halv miljon kronor i skadestånd till de drabbade. Till Metro har en av de dömdas mammor sagt att hon inte kommer kunna betala.I ett öppet brev skriver 15-åringen: "Det som gör mest ont i hjärtat är att jag har fått min ensamstående mor att lida på grund av mitt misstag."

Domen har beskrivits som hård. Till Svt har kammaråklagaren Annika Boman sagt att hon hoppas att den kommer få en avskräckande effekt. 

Men flera nya uthängningskonton har redan dykt upp på Instagram, rapporterar Aftonbladet. Tidningen hittar snabbt sex konton som publicerar skvaller och bilder på ungdomar. ►Bakgrund: Så startade Instagram-upploppen i Göteborg

I Göteborg har ett konto, som sprider kränkande bilder på flickor, fått 200 nya följare på ett dygn. 

Enligt Aftonbladet marknadsförs flera av kontona med textrader som "Följ oss för att se vilka tjejer ni bör undvika" och "Jag lägger upp bilder på stans största orrar (slang för horor)". Totalt har de nästan 3 000 följare.

Johnny Lindqvist, expert på organisationen Surfa Lugnt, är inte förvånad. – Det här är något vi kan förvänta oss, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro