ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejer, lyft vikter som en karl

Petra Axlund · 6 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Personliga tränaren Maria Edholm tränar bicepscurl med hantlar på PT-skolans gym. 

Personliga tränaren Maria Edholm tränar bicepscurl med hantlar på PT-skolans gym.  Foto: Lotta Imberg


Kliv av trappmaskinen, styr stegen mot hantlarna

klar

Artikellänk är kopierad

På lördag är det Inter­nationella Kvinnodagen. Men på gymmet är det faktiskt så att många skulle må bra av att uppföra sig som män – åtminstone lyfta som de gör. Tungt. Att kvinnor skulle bli biffiga bara av att snegla på en tung hantel är en seglivad myt som verkar vara i stort sett omöjlig att ta död på. Så en gång för alla: det är inte sant. – Tjejers rädsla för styrketräning grundar sig nog i okunskap. För att få stora muskler krävs mycket hård träning med maximal uttröttning under en längre tid, säger Maria Edlund, personlig tränare.

– Att bygga muskler är även hormonstyrt och eftersom tjejer har mindre mängd testosteron i kroppen har de även mycket svårare att bygga en stor muskelmassa än vad killar har.

Ett misstag som många tjejer gör, som vill gå ner i vikt och få en ”tightare” kropp, är att de spenderar all sin tid på konditionsmaskinerna. Men för att nå dem målen krävs att de kliver av trappmaskinen och beger sig in i styrketräningssalen. Kroppen blir fastare först när man minskar andelen fett och ökar andelen muskler. Ett annat misstag många gör är att de kör samma träningsprogram år ut och år in. Och resultatet blir att kroppen vänjer sig vid belastningen och man hamnar på en platå där ”ingenting händer”.

– Jag brukar rekommendera att man byter program var åttonde till tionde vecka, men även små förändringar vid varje pass gör skillnad. Du kan ändra vikt, antal repetitioner, ordningen och val av övningar, säger Maria Edlund.

– Att ständigt göra små förändringar i träningspassen gör ju även att det blir lite roligare.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro