ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejer släpps inte in i byggyrken

Lina Nyberg · 21 Maj 2012
Uppdaterad 21 Maj 2012

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sarah Nordlöf arbetar som lärling och har fått höra en del från manliga kolleger.
Sarah Nordlöf arbetar som lärling och har fått höra en del från manliga kolleger.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls. En är att många tjejer väljer att byta program under gymnasietiden.

En annan är att de tjejer som ändå stannar kvar på de mansdominerade programmen har svårt att få jobb när de har läst klart.

Av de tjejer som gick ut byggprogrammet 2005 hade endast 46 procent jobb tre år efter studenten, jämfört med 71 procent av killarna, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. På fordonsprogrammet är motsvarande siffror 51 procent av kvinnorna, jämfört med 77 procent av männen. Tjejerna väljer i hög grad att plugga vidare i stället för att gå arbetslösa.

– Men det är inte bara skolan utan även du och jag som kunder som har en könsuppdelad verklighetssyn. När mannen kommer med sin Volvo till en bilverkstad vill han prata med en ”riktig” bilmekaniker och inte den där unga tjejen, säger Sven Sundin på Skolverkets statistikenhet.

Mönstret har varit detsamma under de senaste tio åren. Den stereotypa könsuppdelningen och svårigheterna på arbetsmarknaden gör Sven Sundin bekymrad.

– Det är lite dystert. Som det ser ut nu skulle jag aldrig försöka övertala en tjej som inte vet vad hon vill att välja otraditionellt.

Av Svenska byggnadsarbetareförbundets medlemmar är i dag mindre än 1 procent kvinnor. Men förbundet eftersträvar större mångfald och har bland annat bildat ett kvinnligt nätverk, säger 2:e ordföranden Johan Lindholm.

– Det har gjorts en del insatser, men det är långt ifrån tillräckligt. Jag tror att det vore värdefullt för våra arbetsplatser med fler kvinnor och det skulle tas emot positivt av de allra flesta.

”Jag brukar bara gå”

En yrkesgrupp där tjejer vinner mark är bland målarna. Vid måleri-SM i slutet på maj är det enbart tjejer som gör upp om att bli Sveriges bästa målare. Sarah Nordlöf-Klintorph, 20 år från Stockholm är en av finalisterna. Hon arbetar just nu som lärling och har fått höra en del från manliga kolleger på olika byggen.

– De kan slänga ur sig konstiga saker som ”Jaha, en tjej, är du duktig, eller?”. Vad gör man? Jag brukar bara gå, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro