ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejerna fick briljant affärsidé – i plugget

Kristian Borglund · 1 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Hårnålsplattan blev en lönsam idé för Ellinor Gunn, Kim Dinh-Thi, Izabell Sandberg, Fanny Hållén, Charlotte Wennang, Johanna Eriksson och Linnéa Nordin.

Hårnålsplattan blev en lönsam idé för Ellinor Gunn, Kim Dinh-Thi, Izabell Sandberg, Fanny Hållén, Charlotte Wennang, Johanna Eriksson och Linnéa Nordin. Foto: Metro


klar

Artikellänk är kopierad

Företagsamhet och entreprenörskap kommer att ta mer plats i framtidens Sverige, enligt både framtidsforskare och politiker. Och vad är bättre än att skaffa sig meriter inom dessa områden redan under studietiden?­ – Vi har lärt oss massor på ett halvår, säger Ellinor Gunn, vd för Ung Företagsamhet-företaget Magnetize. Hon och hennes sex studiekompisar drog i gång sitt företag i augusti, vid sidan om de ordinarie studierna. I september kom de fram till sin briljanta affärsidé:­ – Vi fick rådet att försöka hitta en lösning på ett vanligt vardagsproblem, vilket ledde till att vi kom att tänka på hårnålarna som skräpar lite här och var i hemmet ­ på handfat, i soffan, på bord och nattduksbord.

Lösningen blev att ta fram en hårnålsplatta i magnet som med sugpropp kan fästas på kaklet i badrummet.­ – Via internet hittade vi företag som tillverkar magnetprodukter. Sedan åkte vi och hälsade på några. Två av dem fick tillverka vår hårnålshållare. Den finns i fyra olika former: rund, kvadratisk, rektangulär och pusselbitsformad.

Produkten har blivit en succé:­ – Den säljer 20 gånger bättre än vi trodde.

Så lyckas du – här är deras tips

Gör det bara!”Tveka inte att starta upp ett Ung Företagsamhet-företag under studietiden. Det är helt annorlunda än de vanliga skolprojekten, mer på allvar. Vi har lärt oss massor om konflikthantering, hur det kan vara att driva upp ett riktigt företag.”

Skaffa riskkapital”Vi bad 40 personer att bidra med 100 kronor vardera, med chans på 10 procents avkastning. Vi betalade leverantörerna 600 kronor i första vändan, och efter en tids försäljning låter vi dem ta hand om målandet också, så nu kostar samma antal 3 800 kr."

Satsa från början”Ta det inte lugnt när ni har kommit på en idé, utan se till att få hjälp och kom i gång. Vi hade rådgivare som gav förslag på hur vi kunde marknadsföra oss, vilka företag vi kan ha som förebilder och hur vi borde hantera konflikter. Vi fick även mycket peppning.”

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro