ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejerna regerar på Stockholms klubbar

Fredrik Hansson · 27 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ida Rislöw, Annakarin Thorburn, Michaela Forni, Soila Sillanpää, Sandra Bergman, Fiona FitzPatrick och Rebecca Scheja – kvinnliga klubbarrangörer som tagit Stockholm med storm.

Ida Rislöw, Annakarin Thorburn, Michaela Forni, Soila Sillanpää, Sandra Bergman, Fiona FitzPatrick och Rebecca Scheja – kvinnliga klubbarrangörer som tagit Stockholm med storm. Foto: Lotta Imberg


• Tjejerna tar över klubbstockholm • Fler och fler vågar sig upp i dj-båset • Nu är de redo att få partystockholm att rocka ordentligt

klar

Artikellänk är kopierad

Mansherraväldet i plattvändarbranschen är över. Nu är tjejerna redo att ta Stockholms partypublik med storm och stadens klubbokare välkomnar utvecklingen med öppna armar.

För bara några år sedan såg det helt annorlunda ut.– När vi började fanns det nästan inga tjejer alls, folk blev faktiskt lite chockade när vi spelade. Nu känns det verkligen som om vi tagit över mer och mer, säger Madlen Schneps, 21, som drev klubben Life’s a Beach på Debaser i somras.– Jag blir skitglad varje gång jag träffar kvinnliga klubbarrangörer, de kan vara så himla svåra att hitta. Men nu verkar det vara på gång, även om det inte riktigt exploderat ännu, säger Cedwin Sandanam, klubbansvarig på Fasching.

En av faktorerna tros vara att dj-scenen inte är lika teknisk som tidigare.– Det har alltid varit en killgrej och jag tror att många tjejer inte vågat tidigare, men det är inte svårt alls. Du behöver inte kunna mixa, vi gör det bara för att det är kul, säger Madlen.– Jag tror vi fått för oss att det krävs en viss pondus för att sköta en klubb och att vi tjejer inte har den. Men så är det ju verkligen inte. Nu känns det som att det har blivit en trend att fronta tjejer på klubbar, säger Rebecca Scheja som driver F 12-klubben Commedia dell’arte tillsammans med Fiona FitzPatrick.

Klubbveteranerna Housewives är en av grupperna som banat väg för utvecklingen.– Är det väl någon som börjat så tror jag att det är lättare för andra att följa efter. Jag tror att mans- och kvinnodominerade yrken håller på att försvinna, säger Sanna Le Fluer Engdahl som bor i Berlin för att starta upp en internationell karriär tillsammans med kollegan Adeline Hedmar. 

Klubbar att hålla utkik efter

Commedia dell'arte

Var: F 12 Salongen.När: Lördagar.Klubbvärd/värdinna: Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick.Resident dj: Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick.Typ av ställe: Rock, elektro, ‘80.Klädtips: "Snygg och skön. Vill man komma i kräftdräkt och gör det på coolt sätt är det okej. Typlåt: "Roll over Beethoven"– Chuck Berry. "Rabbit heart (raise it up) Lionheart Remix" – Florence + The Machine.Typisk raggningsreplik: Inga specifika, alla går all-in direkt.

The Ex Club

Var: The Cove i Gamla stan.När: Slutet av varje månad.Klubbvärd/värdinna: Martina Myrsell och Stephanie Winter.Resident dj: Gökungen (Martina) & The Milf (Stephanie).Typ av ställe: Rock, garage, 70-talshårdrock, punkrock.Klädtips: Tight skinnjacka, tighta slitna jeans, tatueringar.Typlåt: "Chasin’ ladies" – Dust, "Bad girl" – Lee Moses, "Zig zag wanderer" – Captain Beefheart.Typisk raggningsreplik: "Skaru hänga med hem till mig och dricka folköl och spisa plattor?"

Sambaia

Var: Fasching.När: 23 oktober, fler kommer.Klubbvärd/värdinna: Annakarin Thorburn och Carolina Ekman.Resident dj: Annakarin Thorburn, Carolina Ekman och Soila Silanpää.Typ av ställe: Brasiliansk jazz, afrobeats, samba, med mera.Klädtips: Färgglatt och somrigt. Typlåt: "Na mangueira" – Zuco 103, "Vou festejar" – Carvalho.Typisk raggningsreplik: "Vilken skön dansstil! Vill du lära mig lite samba?"

Flickrummet

Var: Sturevippen.När: Fredagar.Klubbvärd/värdinna: Michaela Forni och Ida Rislöw.Resident dj: Bokar egna dj:s.Typ av ställe: Stor mix av elektro, house, indie.Klädtips: "Ingen speciell dresscode men människor i turistshorts och tofflor undanbedes."Typlåt: "The Reward is more cheese" – Deadmau5.Typisk raggningsreplik: Gamla hederliga komplimanger.

Send in the clowns

Var: Debaser Medis och Pet SoundsNär: En gång i månaden.Klubbvärd/värdinna: Sandra Bergman och Erik DellgrenResident dj: Sandra Bergman och Erik DellgrenTyp av ställe: Pop, rock, elektroniskt.Klädtips: "Tänk gammal musikergubbe som var i 20-årsåldern på 80-talet. Mycket jeans."Typlåt: Allt med MGMT. Typisk raggningsreplik: "Jag tror tyvärr inte att vår publik får ligga så mycket på våra klubbar."

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro